Soarele trece printr-o fază de activitate minimă/ Cercetătorii NASA: Chiar dacă un Mare minimum solar ar dura un secol, temperaturile globale vor continua să crească

Aflat în centrul sistemului nostru solar, Soarele este o forță constantă care ține planetele pe orbită, furnizând Pământului cantitatea optimă de lumină și căldură care a permis dezvoltarea vieții. Suntem obișnuiți cu rutina răsăritului și apusului în fiecare zi, dar în fapt, Soarele este incredibil de dinamic.

Trece prin diverse faze și schimbări. Cu timpul, aceste schimbări ale stelei care ne guvernează sistemul planetar au devenit mai predictibile, iar în prezent, Soarele trece printr-o fază mai puțin activă, care se numește „minimum solar”, relatează CNN, citat de Digi24.ro

Soarele are cicluri regulate, cam de 11 ani, în care înregistrează vârfuri de activitate energetică, urmate de puncte de minimum. În timpul vârfurilor de activitate, apar mai multe pete și erupții solare. Când se află în faza de minimum, Soarele este mai liniștit, activitatea sa energetică este mai scăzută și sunt mai puține pete și erupții solare de observat.

Ciclul solar depinde de câmpul magnetic al Soarelui, care se schimbă la fiecare 11 ani, adică polul nord și polul sud magnetic fac pur și simplu schimb de locuri. Nu se știe exact ce determină asta, dar cert e că polii se schimbă când câmpul magnetic devine cel mai slab, adică la momentul de minimum solar.
Marele minimum solar și încălzirea climatică

Cercetătorii de la NASA spun că în prezent ne aflăm în „Marele minimum solar”. Ultima dată când s-a întâmplat asta a fost între 1650 și 1715, o perioadă care mai este cunoscută și ca Mica Epocă de Gheață în emisfera nordică. Atunci, o combinație între răcirea aerosolilor vulcanici și activitatea solară redusă au determinat temperaturi mai scăzute la suprafața Pământului, potrivit NASA.

Dar acest nou minimum solar prin care trecem nu va mai produce o nouă epocă de gheață. Iar asta, spun cercetătorii, este din cauza schimbării climatice.

Încălzirea cauzată de gazele cu efect de seră rezultate din activitatea umană de ardere a combustibililor fosili este acum de șase ori mai mare și chiar dacă acest „Mare minim solar” ar dura zeci de ani, efectele nu vor mai fi aceleași.

„Chiar dacă un Mare minimum solar ar dura un secol, temperaturile globale vor continua să crească. Asta pentru că sunt mai mulți factori decât simplele variații ale puterii solare care influențează temperaturile pe Pământ, iar în zilele noastre, factorul dominant este încălzirea care rezultă de la emisiile de gaze cu efect de seră”, spun cercetătorii de la NASA.

Citește integral pe Digi24.ro


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro