Specialiștii evaluează gradul de contaminare pe terenul unde au fost îngropate ilegal oile înecate pe nava eşuată în Portul Midia / Făptașii riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 5 ani

Andrei Corlan, consilier Garda de Mediu, a declarat joi că, după ce specialiștii vor evalua gradul de contaminare al zonei, deținătorii terenului vor trebui să-l ecologizeze, iar persoanele care vor fi găsite vinovate de îngroparea ilegală a oilor înecate pe nava eșuată în Portul Midia, în noiembrie 2019, riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 5 ani.

„Cercetările continuă cu privire la aspectul săvârșirii de infracțiuni atât privind protecția mediului, cât și încărcarea regimului deșeurilor. După ce se va evalua gradul de contaminare al zonei, deținătorul terenului va fi obligat să-l ecologizeze, respectiv deșeurile descoperite vor fi eliminate în condiții de siguranță. Făptașii riscă, confrom legislației de mediu, o pedeapsă cu închisoare de până la 5 ani”, a declarat Andrei Corlan la Digi 24.

Garda de Coastă a anunțat, joi dimineață, că, în urma percheziţiilor domiciliare efectuate, au fost ridicate mai multe documente cu valoare probatorie, precum şi diverse sume de bani în lei şi valută.

„Acţiunea s-a derulat ca urmare a delegării poliţiştilor de frontieră de către procurorul de caz, în vederea stabilirii legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare a animalelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia. În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că, mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate”, mai precizează un comunicat de presă al Gărzii de Coastă.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri seara, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, procurorii au pus în aplicare două mandate de percheziţii domiciliare, în două locuri situate pe raza localităţii Măcin, judeţul Tulcea.

Mii de cadavre ale oilor înecate după eșuarea navei Queen Hind au fost descoperite într-o groapă de lângă comuna tulceană Smârdan, unde au fost îngropate ilegal în loc să fie incinerate.

Potrivit Focus Press, firma Cazacioc & Co SRL trebuia să incinereze cadavrele animalelor, dar autoritățile au descoperit că acestea au fost îngropate.

Citește și:

VIDEO Dezastru de mediu în Tulcea: oile înecate după eșuarea navei Queen Hind au fost îngropate ilegal lângă un sat

Sursa foto: Captură video


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro