Spitalul Judeţean de Urgenţe Bacău a depăşit capacitatea de internare. Prefectul ia în calcul varianta militarizării

Chiar dacă sunt doar puţin peste 100 de cazuri confirmate de coronavirus, capacitatea de internare a pacienţilor, în judeţul Bacău, se apropie de limită, iar autorităţile vor un plan urgent de măsuri în acest sens.

Conducerea Consiliului Judeţean, pentru a degreva şi “salva” cea mai mare unitate medicală din judeţ, reproşează Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă că nu ia masuri rapide de preluare de pacienţi infectaţi cu virusul COVID 19 de către spitalele şi unităţile sanitare desemnate suport, cum ar fi, în principal Spitalul Municipal Moineşti şi Spitalul Municipal Oneşti.

Pandemia de coronavirus a prins judeţul Bacău descoperit în privinţa infrastructurii medicale. Trebuie amintit cazul unic din municipiul reşedinţă de judeţ: aici se construieşte de 13 ani un spital, care este departe de a fi deschis pentru funcţionare, deşi clădirea de cinci etaje a înghițit până acum zeci de milioane de euro din fonduri locale şi centrale.

“Transformarea Spitalului Judeţean intr-un spital de facto, suport COVID 19 ar putea duce la consecinţe grave şi anume împiedicarea tratamentului celorlalte cazuri de urgenţă, pentru pacienţii noncovid si răspândirea necontrolată a virusului sau chiar compromiterea activităţii SJU Bacău”, afirmă Sorin Braşoveanu, preşedintele Consiliului Judeţean care mai solicită urgentarea activităţii Spitalului modular de campanie amplasat la Baza sportivă Letea.

Managerii spitalelor din Oneşti şi Moineşti resping preluarea a noi pacienţi infectaţi cu virusul COVID 19. “Spitalul din Oneşti, la această oră are capacitatea maximă ocupată, avem două ventilatoare libere dar, în acelaşi timp, avem doi pacienţi care sunt în stare gravă şi oricând pot fi intubaţi. Pe de altă parte, acum orice pacient care vine la un spital este privit cu suspiciune de COVID nu o să se mai ţină cont care este spital COVID şi care nu pentru că urgenţele medicale, aşa ni s-a transmis de la Minister şi de la DSP, vor trebui să fie tratate la cel mai apropiat spital”, spune Gelu Nicolcea, managerul Spitalul Municipal “Sf. Ierarh Dr. Luca” din Oneşti.

La rândul său,  Adrian Cotârleţ, managerul Spitalului din Moineşti, a declarat pentru G4media: “Spitalul nostru abia face faţă la acest caracter de urgente medico-chirugicală la mai mult de jumătate din judeţ, de trei săptămâni noi preluând şi aria unitaţii medicale din Oneşti”.

Prefectul judeţului Bacău, Liviu Miroşeanu, a precizat că: “Se are în vedere o analiză a situaţiei actuale dar nu este un motiv de îngrijorare pe acest subiect. Spitalul Judeţean este în centrul preocupărilor noastre din toate punctele de vedere”. Liviu Miroşeanu a subliniat că dacă lucrurile nu vor fi gestionate în mod corespunzător la Spitalul Judeţean de Urgente Bacău : “Se ia în calcul şi varianta militarizării. Sperăm să nu se ajungă până acolo”.


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro