Statele Unite impun noi sancțiuni și restricții Chinei, ca răspuns la abuzurile și încălcările drepturilor omului care au loc în prezent în regiunea Xinjiang

Statele Unite nu vor rămâne pasive în privința abuzurilor și încălcărilor drepturilor omului, pe care CPC  le comite la adresa etnicilor uiguri, kazahi și ai altor grupuri minoritare din regiunea Xinjiang.

„În regiunea Xinjiang au loc grave încălcări ale drepturilor omului, precum munca forțată, detenția arbitrară în masă și controlul forțat al populației. Se încearcă șteargerea culturii și credinței musulmane a acestor minoritari”, se precizează într-o informare a Departmantului de Stat al SUA. 

Au fost nominalizați trei înalți funcționari ai CPC, care în mod consecvent au fost implicați în abuzurile comise asupra etinicilor minoritari din regiunea Xinjiang, respectiv hen Quanguo, secretarul de stat al XUAR, Zhu Hailiun, secretar de partid al Comitetului politic și juridic Xinjiang (XPLC) și Wang Mingshan, actualul secretar de partid al Biroului pentru securitate publică din Xinjiang (XPSB).

„În consecință, cei trei și membrii apropiați ai familiei lor nu sunt eligibili pentru a intra în Statele Unite”, a transmis departamentul de stat al SUA.

De asemenea, SUA introduce restricții suplimentare privind vizele pentru alți funcționari ai CPC despre care se crede că sunt responsabili sau complici în detenția fără justă cauză sau în abuzul etnicilor uiguri și Kazahi.

Aceste măsuri și restricții vin în completarea demersului Departamentului de stat al SUA de a-i sancționa pe oficialii chinezi în privința situației menținute în provincia Xinjiang.

În afara oficialilor menționați,  alți patru funcționari sau foști funcționari ai Republicii Populare chineze – Chen Quanguo; Zhu Hailiun; Wang Mingshan și Huo Liujun – au fost nominalizați anterior de SUA pentru rolul lor în abuzuri grave asupra cetățenilor minoritari.

„Înainte ca CPC să-și lanseze campania de represiune în Xinjiang, Chen Quanguo a supravegheat abuzuri masive în zonele tibetane, utilizând multe dintre practicile și politicile îngrozitoare pe care funcționarii CPC le angajează în prezent în Xinjiang”, se menționează în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

„Statele Unite iau astăzi măsuri împotriva abuzurilor oribile și sistematice din Xinjiang și solicită tuturor Națiunilor care împărtășesc preocupările noastre cu privire la atacurile CPC asupra drepturilor omului și a libertăților fundamentale să ne alaturăm condamnand acest comportament”, se mai precizează în comunicatul  menționat.

Sursa Foto: FILE –  patrula securitate în regiunea Xinjiang.  (AP Photo/Ng Han Guan, File), thesoufancenter.org


Citeste continuarea articolului pe g4media.ro