30 de ani de la înființarea SMURD, aniversați în plină pandemie. Cum s-a desfășurat „aducerea spitalului la pacient”

Activitatea SMURD în România a început în 1990 prin experimentarea unui sistem de urgenţă care funcţiona şi în alte ţări europene și avea la bază transferul unui echipaj medical la locul unde era pacientul aflat în stare critică. Azi se împlinesc 30 de ani de la „aducerea spitalului la pacient”.

ISU Mureș anunță, vineri, că se împlinesc 30 de ani de la înființarea Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare în România.

„Sunt 30 de ani de când, prin eforturi mari, s-a reușit , de când cetățenii declarau că sunt , cuvinte mari pentru anii 90. Serviciul nou înființat, aducea România pe harta lumii alături de țări ca Franța, Germania, Luxemburg, Belgia, Finlanda, Danemarca, SUA, Canada etc. Pe parcursul a 30 de ani, serviciul SMURD s-a îmbunătățit și dezvoltat continuu. Acum SMURD-ul este o emblemă a Ministerului Afacerilor Interne și un model pe care multe țări încearcă să-l adopte”, au transmis reprezentanții ISU Mureș, conform Mediafax.

De fapt, SMURD-ul s-a „născut” la Târgu-Mureș, experimentarea sistemului de urgenţă începând sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, în septembrie 1990. Atunci a funționat doar cu personal voluntar.

Echipajul care se deplasa pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă era condus de un medic de anestezie şi terapie intensive şi de medicină de urgenţă.

De la SMUR la SMURD

Noul serviciu, numit SMUR – Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare, avea în dotare o singură maşină echipată pentru intervenţie rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul. Acest…
Citeste continuarea articolului pe gandul.info