Alexandru Nazare: 300.000 de contribuabili au beneficiat de amânarea obligaţiilor fiscale în cuantum de 18 miliarde de lei

Aproximativ 300.000 de contribuabili au beneficiat de amânarea obligaţiilor fiscale în cuantum de 18 miliarde de lei, iar alţi 80.000 de anularea obligaţiilor de plată accesorii, eşalonare simplificată, restructurarea obligaţiilor bugetare şi rambursarea TVA cu control ulterior, a declarat, joi, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, la conferinţa „Bugetul de stat şi bugetele economiei reale: Fiscalitatea 2021”.

Digitalizarea și debirocratizarea ANAF, printre prioriățile anului 2021

Ministrul a explicat că o chestiune extraordinar de importantă în acest an o constituie modul în care va acţiona  Agenția Națională de Administrare Fiscală  (ANAF), mai precis reforma instituției care are ca priorități digitalizarea și debirocratizarea. Există un număr de eforturi făcute care au dat rezultate, iar acest lucru trebuie continuat, mai spune Nazare.

„La fel, trebuie ţinut seama şi de măsurile pe care le-a luat ANAF-ul în cursul anului trecut, măsuri care au generat anumite rezultate de care trebuie să ţinem cont. Mă refer acum la cei 300.000 de contribuabili care au beneficiat de amânarea obligaţiilor fiscale în cuantum de 18 miliarde de lei şi vorbim de alţi 80.000 de contribuabili care au beneficiat de anularea obligaţiilor de plată accesorii, eşalonarea simplificată, restructurarea obligaţiilor bugetare şi rambursarea TVA cu control ulterior. Măsuri care au avut un rezultat foarte bun, de care trebuie să ţinem seama. S-au soluţionat în plus peste 20.000 de deconturi, adică o creştere de 22%”, a precizat ministrul Finanțelor.

Nazare a adăugat că ministerul Finanțelor are în vedere şi o regândire a modului în care ANAF gândeşte relaţia cu contribuabilul, a modului în care ANAF asigură asistenţă, a modului în care ANAF comunică cu contribuabilul, a respectului pe care ANAF îl arată contribuabilului.

Nazare: Sprijin în totalitate întărirea acestei direcţii de analiză de risc din ANAF

În opinia ministrului Finanțelor, trebuie gândită mult mai bine raţiunea în baza căreia ANAF face controale şi distribuţia de resurse pentru aceste verificări.

„Sprijin în totalitate întărirea acestei direcţii de analiză de risc din ANAF care mi se pare extraordinar de importantă în perioada următoare, pentru că pe baza analizei de risc trebuie orientate controalele. În privinţa digitalizării, este o aşteptare foarte mare. Am făcut un inventar al proiectelor de digitalizare care sunt în diverse etape de implementare şi îmi propun să le monitorizez personal”,  a spus Alexandru Nazare.

Ministrul Finanțelor: Digitalizarea ANAF trebuie făcută după o viziune unitară

Ministrul a adăugat că va fi atent la fiecare proiect pe digitalizare care trebuie să aibă un plan de acţiuni, trebuie să aibă responsabili, să aibă obiective clare şi aceste proiecte numai aşa pot fi urmărite şi implementate eficient El a precizat că zona de digitalizare trebuie să funcţioneze şi toate proiectele să aibă o viziune comună, respectiv să existe o viziune unitară asupra digitalizării, nu să existe proiecte separate care mai târziu să fie integrate, ci să existe o viziune integrată de la bun început asupra modului în care este văzută per ansamblu digitalizarea ANAF.

Citeste continuarea articolului pe gandul.info