AstraZeneca anunță că tratamentul său cu anticorpi împotriva COVID-19 nu este eficient în cazul pacienților deja expuși virusului

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunțat marți că, în urma unui studiu, a ajuns la concluzia că tratamentul său bazat pe anticorpi monoclonali, denumit AZD7442, nu previne formele simptomatice de COVID-19 la persoanele expuse recent la SARS-CoV-2.

Potrivit companiei, la studiul clinic au participat adulți nevaccinați, cu vârste de peste 18 ani, care au confirmat expunerea la o persoană infectată cu SARS-CoV-2 în ultimele opt zile, potrivit Reuters.

Tratamentul a redus riscul de a dezvolta o formă simptomatică a bolii cu doar 33% în comparație cu grupul placebo, ceea ce nu are relevanță statistică.

„Deşi acest studiu nu şi-a atins principalul obiectiv de a contracara infectările simptomatice, suntem încurajaţi de protecţia observată la participanţii cu rezultate negative la testul PCR în urma tratamentului cu AZD7442”, a declarat Mene Pangalos, vicepreşedinte AstraZeneca.

Tratamentul propus de AstraZeneca, analizat și în cadrul unui alt studiu

AstraZeneca analizează tratamentul şi într-un studiu cu pacienţi pre-expuşi, precum şi pentru prevenirea unor forme mai grave ale bolii, informează Agerpres.

Tratamentul cu anticorpi monoclonali face parte dintr-o clasă de medicamente care imită anticorpii naturali ai organismului. Companiile rivale ale AstraZeneca, Regeneron Pharmaceuticals și Eli Lilly & Co au dezvoltat tratamente similare care au primit deja autorizare în Statele Unite pentru tratarea pacienților cu COVID-19.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat tratamentul cu medicamentul Regeneron și analizează medicamente similare produse de Eli Lilly, Celltrion și GlaxoSmithKline.

AstraZeneca a semnat în octombrie un acord cu producătorul contractant Lonza pentru a produce medicamentul pe bază de anticorpi în Portsmouth, New Hampshire, începând cu prima jumătate a anului 2021.

AstraZeneca a anunţat în martie semnarea unui contract cu autoritățile federale americane pentru furnizarea a jumătate de milion de doze de AZD7442. Compania a spus marţi că este în prezent în negocieri cu Washingtonul în ceea ce priveşte următorul pas care ar trebui făcut în privinţa acelui acord.

Citeste continuarea articolului pe gandul.info