Bogdan Aurescu: Rusia pare mai degrabă într-o poziție de confruntare cu Uniunea Europeană

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat marți că acțiunile Rusiei din ultima perioadă arată mai degrabă că Moscova se află pe o poziție de confruntare cu Uniunea Europeană decât pe o poziție de deschidere față de Blocul comunitar.

Aurescu a făcut această declarație în urma întâlnirii pe care a avut-o cu omologul său slovac, Ivan Korčok, întâlnire în cadrul căreia, potrivit oficialului de la București, s-a discutat și despre relația dintre Uniunea Europeană și Rusia, după cum informează agenția de presă MEDIAFAX.

Relația UE-Rusia va fi discutată luna aceasta la Bruxelles

De altfel, în data de 22 februarie, la Bruxelles, relația UE – Rusia va fi discutată în cadrul Consiliului Afaceri Externe.

„Cu această ocazie, vom discuta despre întregul context care s-a creat, în ultima perioadă, în relația dintre Uniunea Europeană și Rusia. După cum cunoașteți, România a condamnat reținerea, la întoarcerea în Rusia, a opozantului politic Alexei Navalnîi, apoi condamnarea acestuia”, a declarat Bogdan Aurescu.

Acesta a adăugat că s-a observat la nivelul Uniunii Europene „modul în care a fost organizată vizita Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate al Uniunii Europene, domnul Borrell, modul în care a fost organizată conferința de presă care a urmat discuțiilor de la Moscova, inclusiv expulzările de diplomați europeni care au avut loc în timpul acelei vizite”.

Astfel, oficialul român susține că, având în vedere toate aceste chestiuni, autoritățile de la Bruxelles înțeleg care este, de fapt, poziția Rusiei față de Blocul comunitar.

„Toate aceste aspecte ne arată că Rusia este mai degrabă angajată pe o poziție de confruntare cu Uniunea Europeană, decât pe o poziție de deschidere. Și vom aborda toate aceste aspecte în cursul discuțiilor noastre de luni, din cadrul Consiliului Afaceri Externe, pentru a trage concluziile care se impun și pentru a lua măsurile care sunt necesare”, a mai adăugat Bogdan Aurescu.

Ministrul rus de Externe: Ruptura dintre Moscova și Bruxelles a început odată cu Euromaidanul de la Kiev

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că ruptura dintre Rusia și Uniunea Europeană nu este ceva nou, ci a început cu mulți ani în urmă, mai exact odată cu revoluția din Ucraina, în urma căreia a fost îndepărtat de la putere președintele ucrainean de la acea vreme, Viktor Ianukovici.

Totodată, Lavrov susține că ruptura a fost amplificată de decizia Uniunii Europene de a sista mecanismele de cooperare cu Rusia.

Lavrov mai spune că în prezent Rusia va încerca să dezvolte relațiile cu statele membre ale Uniunii în mod bilateral.

Citeste continuarea articolului pe gandul.info