Doar 30% dintre români spun că se vor vaccina împotriva COVID-19 (SONDAJ)

30% dintre români spun că se vor vaccina împotriva COVID, în timp ce 29% refuză vaccinarea, potrivit unui sondaj Avangarde privind percepțiile publice asupra pandemiei.

Potrivit sondajului, 38% se declară pro-vaccinare în general, 20% împotriva vaccinării, 25% declară că nu au o poziționare clară sau că nu sunt interesați, iar 17% nu știu sau nu răspund.

Doar 30% dintre români spun că se vor vaccina împotriva noului coronavirus

,,Ținând cont de faptul că deja au apărut informații oficiale despre primele vaccinuri împotriva virusului Covid-19 și de faptul că în prima parte a anului 2021 se va demara campania de vaccinare a populației și în România, dvs personal vă veți vaccina?”, este întrebarea din sondajul realizat de Avangarde în perioada 10-20 decembrie, pe un eșantion de 900 de persoane, intervievate prin telefon (metoda CATI), cu o marjă de eroare de 3,2%.

De asemenea, 63% dintre români se declară îngrijorați sau foarte îngrijorați de evoluția pandemiei de coronavirus, în timp ce 34% spun că sunt deloc sau foarte puțin îngrijorați.

70% dintre respondenți nu ar fi de acord cu o nouă carantină generală. 16% ar fi de acord, iar 14% nu au vrut să răspundă, conform sondajului.

Deși vaccinarea este tot mai aproape, primele doze urmând să ajungă în țară peste doar patru zile, doar 30% dintre români spun că sigur se vor vaccina împotriva COVID-19. În același timp, 29% au răspuns „cu siguranță nu”, iar 29% nu s-au decis încă. Alți 10% au spus că „nu pot aprecia”, în timp ce 2% nu au răspuns.

72% dintre români consideră că bisericile nu ar trebui închise în apropierea Crăciunului

Cu privire la apropierea Crăciunului, o majoritate covârșitoare consideră că bisericile nu ar trebui închise cu această ocazie: 72% – nu, 11% – da.

De asemenea, 51% dintre români consideră că politicienii și instituțiile statului sunt vinovați pentru numărul mare de cazuri de coronavirus. Doar 17% au răspuns că vinovați sunt cetățenii, în timp ce 32% nu au răspuns sau nu au știut să răspundă.

Totodată, 11% dintre români au putut să identifice o rudă infectată cu coronavirus. Numărul celor care nu au răspuns sau nu au știut să răspundă este însă de 50%.

Sondajul a fost efectuat prin telefon, în perioada 10-20 decembrie 2020, pe un eșantion de 900 de persoane. Marja de eroare este de +/-3,2%.

Citeste continuarea articolului pe gandul.info