Interviu BBC cu Laura Kovesi. Jurnalist BBC către Kovesi: ”Dacă aduceți metoda cooperării cu serviciile secrete în Europa, veți face mulți oameni nefericiți/ Kovesi: La nivel european voi lucra legal, așa cum am făcut în România”

Într-un interviu pentru BBC, Laura Kovesi, procuror-sef european, a vorbit despre combaterea cu succes a criminalității transnaționale, despre activitatea EPPO la aproximativ un an de zile de când și-a preluat mandatul. Jurnalistul britanic a subliniat lipsa de interes a statelor membre de a folosi informațiile generate la nivel european, despre intenția fostului șef DNA de a captura ”marea bestie a Europei”, despre metodele de a colabora cu serviciile secrete, afirmând că importul in Europa a unei astfel de metodă ar face mulți europeni ”nefericiți”. În final, jurnalistul BBC pune sub semnul întrebării colaborarea cu statele membre care nu sunt parte a EPPO, precizând că ” toate cărțile aparțin statelor membre”, însă Kovesi a precizat că lucrurile nu arată așa.

Jurnalistul britanic a întrebat-o pe fosta șefa DNA despre rezultatele obținute într-un an de zile, iar Kovesi a răspuns că are nevoie de procurorii europeni și cei delegați în statele membre pentru a-și exercita funcția.

Stephen Sackur: Ce ați realizat până în prezent?

Laura Kovesi: Am preluat biroul în noiembrie. Pentru a-mi începe activitatea, trebuie să am procurori europeni, acei procurori care lucrează cu mine în Luxemburg și acei procurori delegați care vor lucra în statele lor naționale.

Jurnalistul BBC punctează că după 9 luni de zile, cel mai de temut procuror al Europei are încă atribuții administrative.

Stephen Sackur: Problema este foarte urgentă. Vorbim despre rolul crimei organizate și fraudarea a miliarde de euro din Fondul European Agricol și din Fondul de Coeziune din întreaga Europă, iar după 9 luni, lucrați ca administrator.

Laura Kovesi: Da. Trebuie să construim…
Citeste continuarea articolului pe gandul.info