Inventatorul neurotoxinei Noviciok, Vladimir Uglev: Și dacă va fi salvat Navalnîi, e greu de spus care vor fi consecințele pe termen lung

Inventatorul neurotoxinei Noviciok, substanța cu care a fost otrăvit Alksei Navalnîi, opozantu rus, a mărturisit recent, într-un interviu – „am un păcat pe cunoștință”. Acesta a făcut mai multe dezvăluiri și pentru o publicație din România, căreia i-a menționat că e greu de săus ce consecințe are substanța asupra unei persoane.

În prezent, inventatorul Vladimir Uglev locuiște în orașul Shikhany, situat la aproximativ 1.000 de kilometri de Moscova, unde în fosta Uniune Sovietică era punctul central al cercetării și dezvoltării programelor clasificate centrate pe dezvoltarea de arme chimice, inclusiv agenți neurotoxici.

Inventatorul neurotoxinei Noviciok, Vladimir Uglev, despre substanța cu care a fost otrăvit Navalnîi

Vladimir Uglev a făcut parte din echipa de cercetători ruși care a dezvoltat neurotoxina Noviciok, substanța folosită în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, opozantul lui Putin.

„Noviciok, mai precis substanța A-230, aparținând clasei amididofluorofosfonat, a fost descoperit în 1972 de Peter Kirpichev. În 1975, după ce am absolvit Institutul de Tehnologie Chimică din Moscova, numit după D.I. Mendeleev, am fost trimis să lucrez în Shikhany și am intrat în grupul lui Kirpichev”, a explicat cercetătorul pentru Libertatea.

Au trecut trei săptămâni de la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi cu neurotoxina Noviciok, însă Rusia continuă să nege implicarea în acest caz. Însă chimistul susține că are încredere în medicii germani, care au descoperit substanța în organizmul opozantului rus.

„Nu există un antidot eficient pentru Noviciok”

„Eu am încredere în specialiștii germani. Dacă ei spun că au găsit urme de Noviciok în probele de piele, în sânge, în urină, pe sticla…
Citeste continuarea articolului pe gandul.info