Joe Biden, primul „turneu” ca președinte al Americii. Cu cine a vorbit și ce promisiuni a făcut

Joe Biden a făcut deja primul „turneu” ca președinte al Americii. În ghilimele, evident, căci date fiind condițiile, vizita sa în Asia a fost una …virtuală. Președintele anunțat de mass-media a purtat discuții „interesante”, conform presei democrate, cu premierul Japoniei și președintele sud-coreean.

Așadar, un prim turneu extern pentru Joe Biden, fie el și unul virtual. Totuși, îi confirmă statutul de președinte recunoscut de comunitatea internațională, zic democrații.

Joe Biden, discuții cu premeierul Japoniei

Discuția telefonică avută cu premierul japonez Yoshihide Suga, s-a axat în jurul importanţei relaţiilor bilaterale dintre cele două țări. Totodată, Joe Biden a avut în vedere şi viitorul regiunii Asia de Sud-Est.

Biden a declarat că aşteaptă cu nerăbdare consolidarea alianţei SUA-Japonia şi colaborarea pentru realizarea unei zone libere şi deschise în Asia de Sud-Est”, a declarat presei nipone premierul Yoshihide Suga. Adresându-se reporterilor de la reşedinţa oficială la scurt timp după această conversaţie telefonică, primul-ministru japonez a anunțat că în curând urmează să stabilească o întâlnire oficială cu Joe Biden.

Joe Biden redeschide dialogul cu Seulul

După Japonia, Joe Biden a discutat telefonic și cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, reafirmându-și angajamentul faţă de alianţa bilaterală şi de o peninsulă coreeană paşnică. În schimb, Moon Jae-in a spus că va colabora îndeaproape cu preşedintele Americii pentru a aborda provocările globale actuale, inclusiv pandemia Covid-19 şi schimbările climatice.

Promisiunea lui Joe Biden este aceea că va coopera îndeaproape pentru a soluţiona dosarul nuclear nord-coreean. Totodată, liderul american a fost de acord cu devansarea unui summit SUA-Coreea de Sud. În opinia lui Biden, Seulul are rol de „pivot” în strategia de cooperare privind securitate în Asia de Sud-Est.

Citeste continuarea articolului pe gandul.info