Legea privind educația sanitară în școli, discutată azi la Curtea Constituțională. Ce reclamă Iohannis

CCR discută, miercuri, sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra actului normativ care modifică legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

În 24 iunie, Iohannis a trimis la CCR o sesizare de neconstituționalitate asupra actului normativ care modifică și completează Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Legea prevede că în școli se vor derula, cu acordul părinților sau reprezentanților legali ai copiilor, programe de educație pentru viață, inclusiv de educație sanitară și sexuală.

„Prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ, legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine dispoziţiilor art. 1 alin. (3) şi alin. (5) din Legea fundamentală, precum şi prevederilor art. 61 coroborat cu art. 75 alin. (1), alin. (4) şi alin. (5) prin raportare la art. 73 alin. (3) din Constituţie”, spune șeful statului în sesizare, arătând că actul normativ i-a fost trimis de către Parlament în vederea promulgării pe 5 iunie.

Preşedintele arată că, în forma iniţiatorului, iniţiativa legislativă conţinea zece articole şi aducea Legii nr. 272/2004 un număr de 40 modificări şi completări, iar Camera Deputaţilor a amendat “substanţial” actul normativ, intervenind legislativ asupra a 63 de texte.

Iohannis transmite că modificările efectuate de deputaţi au un obiect de reglementare complet diferit faţă de cel avut în vedere de iniţiator şi, implicit, de Senat, încălcându-se prevederile Constituţiei referitoare la competenţa Camerei decizionale în procedura legislativă.

„Legea dedusă controlului de constituţionalitate a fost adoptată cu încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la întoarcerea legii, întrucât Camera Deputaţilor a eludat competenţa decizională a Senatului, sustrăgându-i acesteia…
Citeste continuarea articolului pe gandul.info