Managerul Institutului “Marius Nasta”: „Tot mai mulți pacienți netestați și cu forme severe de Covid ajung la ATI direct de acasă”

Managerul Institutului “Marius Nasta” din Capitală, Beatrice Mahler, a declarat astăzi că mulți pacienți ajung la spital, direct în terapie intensivă, cu forme agravate de pneumonie cauzată de Covid-19, aceștia nefiind testați pentru boala în cauză. Conducătorul instituției afirmă că aceste persoane nu apelează la medicul de familie sau serviciul 112 decât când nu mai pot respira.

Beatrice Mahler: „Nu înțeleg de ce aceste persoane așteaptă să se vindece la domiciliu”

Beatrice Mahler spune că nu poate înțelege temeiul pentru care foarte multe persoane încearcă să se trateze la domiciliu, având în vedere gravitatea bolii.

“Suntem încă la un nivel destul de ridicat. E un număr mare de teste pozitive și un număr mare de pacienți care se adresează spitalelor, în condițiile în care, din punctul meu de vedere, numărul de pacienți care au simptomatologie și care sunt la domiciliu încă netestați este mare. Tot mai mulți pacienți ajung cu forme severe de pneumonie care necesită internare și nu au testare efectuată. În jurul lor au alte persoane pozitive, simptomatice, dar care nu sună nici măcare medicul de familie și nici DSP pentru a solicita testare sau 112.

Este o situație care a început să fie prezentă în ultimele zile sau pe care eu am constatat-o la Institutul “Marius Nasta” ca fiind prezentă sau din ce în ce mai frecventă. Pacienți cu forme severe de afectare care ajung în Institut cu saturații de 50-60%, veniți direct de la domiciliu, netestați și care nu se reușește compensarea stării lor de insuficiență respiratorie și necesită internarea în terapie intensivă.

Nu înțeleg de ce aceste persoane așteaptă să se vindece la domiciliu atunci când văd că starea lor de sănătate nu e bună și nu apelează la medicul de familie sau la serviciul 112, decât într-un moment în care riscul pentru viața lor este major.

Există o problemă a locurilor în spitale dar întotdeauna încercăm și în spitalele unde în acest moment la “Marius Nasta” locurile sunt complet ocupate. Dacă ajunge un pacient, împreună cu centrul operativ găsim o soluție. Undeva în România găsim un pat pentru acest pacient. Ce este important – atunci când ajung în spital, primesc oxigen, asta este primul gest pe care trebuie să-l facem atunci când pacientul ajunge”, a spus Beatrice Mahler, la Digi24.

Citeste continuarea articolului pe gandul.info