Medicul Mihai Craiu: „Masca afectează capacitatea de efort, hiperventilația pe durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nu e indicată”

Medicul pediatru Mihai Craiu nu recomandă purtatul măștii în timpul orelor de sport de la școală! Acesta spune că masca purtată de cei mici poate scădea nivelul de oxigen!

„Răspuns scurt: masca afectează capacitatea de efort, hiper-ventilația pe durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nu e indicată (…)

Oxigenul în aer e de cam 21%, când purtăm mască sau fular concentrația scade la 19,5%, se știe din sporturile de performanță asta. E ca și când ai exersa la altitudine de 600 de metri.

„Copiii ar trebui fie să facă pauze în timpul orelor de sport, fie să nu folosească masca, să stea la distanță”

Copiii ar trebui fie să facă pauze în timpul orelor de sport, fie să nu folosească masca, să stea la distanță. În aer liber – fără mască”, a declarat medicul Mihai Craiu, la Digi 24.

Purtarea măștii este obligatorie pentru copiii care se deplasează către și de la locul de efectuare a activităților fizice, în vestiare și până la momentul începerii orei de educație fizică.

Patru propuneri de modificare a ordinului comun privind asigurara măsurilor sanitare în școli

În acest sens, Ministerul Educației și Minsterul Sănătății vin cu patru propuneri de modificare a ordinului comun privind asigurara măsurilor sanitare în școli:

  1. Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, prin raportare la prevederile art. 3, cu excepția depășirii pragului de 6 la mie unde intrarea în carantină se aplică imediat.
  2. Cei care au fost declarați contacți direcți ai unor cazuri confirmate și care nu au simptome, în situația în care refuză testarea nu vor fi primiți în unitatea/instituția de învățământ minim 14 zile.
  3. Elevii din învățământul special pot face ore cu prezența fizică indiferent de scenariul în care se găsește unitatea de învățământ preuniversitar, cu excepția carantinei când desfășurarea procesului de învățământ se va face online.
  4. Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, la orele de specialitate din învățământul vocațional, precum și în învățământul special.

Citeste continuarea articolului pe gandul.info