O fostă colonie britanică nu o mai vrea pe Regina Elisabeta a II-a ca șef de stat. Țara ar urma să devină republică

Statul Barbados își dorește ca Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii să nu mai fie șeful statului și ca țara să devină republică, a anunțat miercuri Guvernul statului din Caraibe, reînviind un plan discutat de mai multe ori în trecut.

Fostă colonie britanică, Barbados și-a câștigat independența în 1966 și a păstrat o legătură formală cu Monarhia britanică, la fel ca mai multe alte țări care au fost cândva parte a Imperiului Britanic, potrivit Reuters.

Astfel, Regina Elisabeta a II-a este și șef de stat în Barbados, însă actualul Guvern dorește să schimbe această situație.

„A venit vremea să ne lăsăm în urmă cu totul trecutul colonial. Oamenii din Barbados vor un șef de stat din această țară. Aceasta este declarația supremă că avem încredere în cine suntem și ce putem face. În consecință, Barbados va face următorul pas logic în direcția suveranității complete și să devină republică până la a 55-a aniversare a independenței noastre”, a declarat guvernatorul statului Barbados, Sandra Mason, în cadrul unui discurs susținut în numele premierului țării, Mia Mottley.

Aniversarea la care face referire guvernatorul va fi sărbătorită în noiembrie 2021.

Marea Britanie lasă decizia în mâinile cetățenilor din Barbados

Palatul Buckingham a anunțat că decizia aparține locuitorilor din Barbados. Ministerul britanic de Externe spune același lucru.

„Barbados și Marea Britanie sunt unite prin istoria noastră comună, cultură, limbă și multe altele. Avem un parteneriat durabil și vom continua să colaborăm cu ei și cu toți partenerii noștri din Caraibe”, a declarat o purtătoare de…
Citeste continuarea articolului pe gandul.info