OMS avertizează: Europa relaxează restricțiile prea devreme

Directorul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Hans Kluge, a atras atenția joi că ratele de transmitere a coronavirusului rămân foarte ridicate pe continent, motiv pentru care sistemele de sănătate din statele europene se confruntă cu o presiune uriașă.

Acesta este motivul pentru care oficialul susține că relaxarea măsurilor restrictive în Europa este prematură, după cum informează site-ul agenției Agerpres.

„Trebuie să avem răbdare, va lua timp să vaccinăm. Am învăţat lecţii aspre – deschiderea şi închiderea, apoi redeschiderea rapidă (a societăţilor, n. red.) este o proastă strategie pentru a încerca reducerea contagiunii”, a spus Kluge.

Kluge a mai spus că „ratele de transmitere în Europa sunt încă foarte ridicate, afectând sistemele de sănătate şi punând presiune pe servicii, ceea ce face să fie prea devreme pentru relaxarea” restricțiilor.

„Scăderea transmiterii necesită un efort susţinut, consecvent. Aveţi în vedere că doar puţin peste 3% dintre locuitorii regiunii au trecut printr-o infecţie confirmată cu COVID-19. Zone lovite rău o dată pot fi lovite din nou”, a atenţionat acesta.

Kluge: Vaccinurile sunt sigure și eficiente

Kluge a mai declarat că 35 de state europene au început programele de vaccinare, iar până acum au fost administrate 25 de milioane de doze de vaccin.

El a adăugat că vaccinurile s-au dovedit a fi sigure și eficiente.

„Aceste vaccinuri şi-au arătat eficacitatea şi siguranţa la care toţi speram. Această întreprindere monumentală va elibera presiunea de pe sistemele noastre de sănătate şi, neîndoielnic, va salva vieţi”, a subliniat Kluge.

Potrivit lui, ratele ridicate de transmitere și apariția noilor tulpini, mai contagioase, ale virusului, fac urgentă vaccinarea categoriile prioritare. Cu toate acestea, oficialul susține că ritmul de producere și distribuire a vaccinurilor nu răspunde momentan așteptărilor statelor europene.

„Acest paradox, în care comunităţi întrevăd un sfârşit odată cu vaccinul, dar, în acelaşi timp, sunt chemate să respecte măsuri restrictive în faţa unei noi ameninţări, provoacă tensiune, anxietate, oboseală şi confuzie. Acest lucru este absolut de înţeles în condiţiile date”, a mai spus oficialul OMS.

Europa se confruntă cu probleme în ceea ce privește livrările de vaccinuri

Recent, Pfizer și BioNTech au decis să reducă numărul de flacoane de vaccin livrate țărilor europene, fapt care i-a obligat pe oficialii din domeniul sănătății din aceste țări să reducă rata vaccinării.

Contractele Pfizer și BioNTech cu guvernele sunt pentru un număr stabilit de doze, iar companiile au răspuns la recomandările Autorității Europene a Medicamentului de a fi folosite șase doze în loc de cinci prin reducerea numărului de flacoane pe care le livrează.

Oficialii din domeniul sănătății din toată Europa au avertizat că acest proces este dificil și că schimbarea volumelor de livrare i-a lăsat în imposibilitatea de a completa programele de vaccinare. De asemenea, sunt probleme în livrarea vaccinului cauzate de reconficurarea fabricii din Belgia, astfel încât să poată fi produs mai mult vaccin, iar cele două probleme au tensionat relația dintre companie și țările UE.

Pfizer și BioNTech au anunțat diminuarea temporară a cantităților de vaccin livrate statelor membre ale Uniunii Europene, ca urmare a unor procese tehnice interne desfășurate cu scopul de a crește capacitatea de producție a vaccinului împotriva COVID-19.

Citeste continuarea articolului pe gandul.info