Pacienți infectați cu două tulpini diferite de COVID-19, în același timp! În ce țară au fost descoperite aceste cazuri

Cercetătorii din sudul Braziliei au anunțat că au descoperit pacienți infectați cu două tulpini diferite de coronavirus, în același timp. Oamenii de știință și-au exprimat îngrijorările cu privire la numărul mare de variante ale COVID-19 care circulă în țară.

Pacienții, ambii în vârstă de 30 de ani, s-au infectat la sfârșitul lunii noiembrie cu varianta P.2, identificată în Rio, cunoscută și ca varianta B.1.1.28, dar în același timp au fost testați pozitiv și la o a doua variantă a virusului.

Cei doi au avut simptome ușoare și nu au avut nevoie de spitalizare. Unul s-a confruntat cu tuse seacă, iar celălalt cu tuse, gât inflamat și dureri de cap.

Cazurile subliniază cât de multe variante de COVID-19 ar putea deja circula în Brazilia și cresc îngrijorările printre oamenii de știință, care cred că existența a două tulpini în același corp ar putea accelera apariția unor noi mutații.

Cercetătorii, care au postat descoperirile, miercuri, pe site-ul medical medRxiv, au spus că studiul lor este primul din lume care confirmă coinfecția cu două tulpini de coronavirus. Studiul nu a fost încă publicat într-o revistă științifică și nu a fost evaluat de colegi, potrivit, care citează Reuters.

Aceste coinfecții pot genera noi variante, chiar mai repede decât s-a întâmplat până acum”, a spus liderul studiului, Fernando Spilki, virolog la Feevale University în statul Rio Grande do Sul.

Mutațiile găsite în varianta britanică și în cea din statul brazilian Amazonas par să fi transformat virusul în unul mai contagios. Noile variante aduc cu sine o mai mare transmisibilitate și o posibilă rezistență la vaccinurile care sunt deja dezvoltate, precizează sursa citată.

Statul brazilian São Paulo înregistrează un deces din cauza COVID-19 la fiecare șase minute. Autoritățile au decis înăsprirea restricțiilor

Statul brazilian São Paulo a anunțat vineri, 22 ianuarie, închiderea barurilor și a restaurantelor la ora 20:00, în timpul săptămânii și pe toată durata weekendurilor, pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Situația a ajuns atât de gravă în acest stat, încât se înregistrează un deces asociat COVID-19 la fiecare șase minute, informează site-ul agenției Agerpres, care citează AFP.

Măsurile au intrat în vigoare de luni, 25 ianuarie, și vor fi valabile cel puțin până pe 7 februarie, în cel mai bogat și mai populat stat al Braziliei.

Carnavalul de la Rio a fost anulat

Primarul din Rio de Janeiro, Eduardo Paes, a anunțat joi, 21 ianuarie, anularea carnavalului din acest an din cauza pandemiei COVID-19.

Eduardo Paes a subliniat faptul că i se pare „inutil” să își imagineze că vor exista condițiile favorabile pentru organizarea carnavulului în acest an, dată fiind pandemia de coroanvirus

„Nu mi-am ascuns niciodată pasiunea pentru Carnaval și viziunea clară pe care o am asupra importanței economice pe care o are această expresie culturală pentru orașul nostru. Cu toate acestea, mi se pare inutil să ne imaginăm că vom avea condițiile pentru a ține Carnavalul în iulie”, a scris Paes pe contul său de Twitter.

Carnavalul a fost inițial programat pentru 13-16 februarie, dar a fost amânat la jumătatea anului din cauza pandemiei.

Citeste continuarea articolului pe gandul.info