Prefectul Capitalei a făcut anunțul: Când intră Bucureștiul în scenariul roșu

Incidența cazurilor COVID-19 la 14 zile pentru Municipiul București a depășit 3 la mia de locuitori după ce în cursul zilei de duminică, 18 octombrie, au fost raportate alte 770 de noi cazuri COVID-19, numărul total al infecțiilor confirmate în Capitală de la începutul pandemiei ajungând la 26.703. Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunțat că nu va concovca duminică Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, menționând că legislația prevede un termen de 48 de ore pentru acest lucru. 

Situația la nivel național este una din cea în ce mai gravă întrucât pandemia evoluează rapid pe o pantă ascendentă iar România înregistrează de câteva zile peste 4.000 de noi infectări zilnice cu SARS-Cov-2. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 3.920 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19).  De asemenea, în prezent, 749 de pacienți sunt internați la ATI în întreaga țară, în timp ce specialiștii susțin că în curând nu vor mai fi locuri pentru cazurile grave., în timp ce în București incidența cazurilor de coronavirus raportată la mia de locuitori a ajuns la 3,02.

Când intră Bucureștiul în scenariul roșu

„Nu. În legislație scrie că în 48 de ore comitetele pentru situații de urgentă județene și cel municipal se întrunesc după depășirea unei rate de 3. Deci, dacă astăzi s-a anunțat, 48 de ore înseamnă luni și marți. 3,02 e foarte puțin depășit ca să panicăm lumea. O să vedem, mai ales că rata după care ne orientăm noi este cea comunicată lunea. În fiecare luni e comunicată rata aferentă celor 14 zile anterioare”, a declarat Gheorghe Cojanu, pentru Edupedu.ro.

Prin urmare, dacă luni rata de incidență cumulată scade din nou sub 3 la mie, condiția celor 48 de ore necesare întrunirii comitetelor pentru situații de urgență este anulată.

„Aşteptăm un palier de 3 zile să vedem că cifra creşte”

La începutul acestei săptămâni, a anunțat în ce condiții școlile bucureștene vor trece în scenariul roșu stabilit de autorități. Unitățile de învățământ preuniversitar din Bucureşti vor trece în scenariul roşu de funcţionare numai atunci când rata de incidenţă a COVID-19 va fi de circa 3,4 la mia de locuitori și asta timp de trei zile consecutiv, a anunțat prefectul Capitalei pe 13 octombrie.

„După ce se va depăşi cifra de 3 se vor lua măsuri, dar nu vom lua la 3,05, vom aştepta spre 3,4, ceva de genul acesta, ţinând cont şi de populaţia reală. (…) Dacă vom constata că creşterea durează trei zile la rând, după ce se depăşeşte rata de incidenţă 3 vom lua o hotărâre în cadrul Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, la recomandarea DSP-ului. (…) Populaţia reală nu mai e 2.153.000, e undeva la 2.500.000 şi atunci nu putem – haideţi să vă dau absurd – la 3,01, gata, închidem şcolile. Plus că aşteptăm un palier de 3 zile să vedem că cifra creşte şi atunci bineînţeles că rapid, în a treia zi, vom da o hotărâre”, a explicat Gheorghe Cojanu, punctând la momentul respectiv că nu trebuie „băgată panica” în bucureșteni.

Citeste continuarea articolului pe gandul.info