Premierul a anunțat ce restricții pot fi ridicate din 1 iunie. Ce spune despre renunțarea purtării măștii pe stradă – VIDEO

Premierul Florin Cîțu a făcut declarații cu privire la relaxarea restricțiilor în România și, de asemenea, a vorbit despre momentul în care se va renunța la masca sanitară. Totodată, prim-ministrul a precizat că vor exista  beneficii adresate persoanelor care se vaccinează, cât și operatorilor economici. Mai mult, Florin Citu a vorbit despre posibilitatea organizării evenimentelor private. 

Cîțu spune că, în aceste condiții, s-ar putea renunța la masca de protecție la mare și la munte, iar restaurantele ar putea primi clienți vaccinați chiar până la capacitatea de 100%. 

Premierul Florin Cîțu a anunțat că, începând cu 1 iunie, se poate discuta de renunțarea la obligativitatea purtării măștii de protecție la mare și la munte, dar și la funcționarea la capacitate maximă a restaurantelor exclusiv pentru cei vaccinați.

Premierul: Fără mască la mare și la munte

„Dacă ajungem la 5 milioane persoane vaccinate la 1 iunie, sunt câteva lucruri pentru sezonul estival: fără mască pe plajă, în drumeții la munte, dar putem să vorbim și de facilități pentru persoanele vaccinate – restaurante care pot să ajungă cu capacitate 100% pentru persoane vaccinate sau hoteluri la mare cu capacitate 100% pentru persoane vaccinate”, a afirmat premierul Florin Cîțu.

Premierul a spus că deocamdată nu se poate vorbi de renunțatul la purtatul măștii în aer liber în orașe, modelul  care ar trebui urmat fiind cel implementat de Israel.

„Aș aștepta 1 august pentru acest lucru. Depinde cum se mișcă lucrurile. Și în Israel s-a renunțat după ce s-a ajuns la aproape 60% (din populație vaccinată – n.r.). Este clar că acolo este un nivel unde am putea discuta despre așa ceva”, a completat Cîțu.

Întrebat dacă există posibilitatea ca operatorii economici de la mare să poată prelungi programul localurilor, Florin Cîțu a precizat că va avea o discuție cu ei și vrea mai multă responsabilitate din partea acestora.

Niciodată nu au fost evenimente toată noaptea. Au fost limite de ore. Voi avea o vizită la Constanța, săptămâna aceasta”.

Premierul a mai declarat că se poate vorbi despre un program mai mare de funcționare pentru operatorii economici doar în funcție de numărul de vaccinări, iar beneficiile vor viza strict persoanele vaccinate.

Cu cât avem o rată de vaccinare mai mare, cu atât putem împinge lucrurile mai mult pentru a extinde programul de funcționare, doar pentru persoanele de vaccinate”

M-am uitat la ce se întâmplă cu persoanele vaccinate, în Israel. Au existat facilități pentru persoanele vaccinate și penalități pentru cei care nu respectă regulile. Vedem că Germania se îndreaptă către aceeași direcție”. 

Premierul, despre organizarea evenimentelor private

Florin Cîțu a completat că toate aceste măsuri vor fi propuse de Comitetul interministerial care lucrează la relaxarea restricțiilor.

Evenimentele private se vor putea organiza doar cu persoanele vaccinate. Vom dezbate în Comitetul interministerial mai multe scenarii cu operatorii economici, cu MAI, Ministerul Sănătății, Ministerul Economiei”. 

Citeste continuarea articolului pe gandul.info