Probleme tehnice la Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă/ Reactorul s-a deconectat de la Sistemul Energetic National/ Ce spune Nuclearelectrica

Reactorul 2 al Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National sâmbătă dimineață din cauza apariției unei „disfunctionalități în partea clasică a unității, fără impact pe partea nucleară”, anunță compania Nuclearelectrica. Anul trecut, Unitatea 2 a avut o oprire planificată de 350 de ore, la care s-au adăugat aproape 100 de ore de oprire neplanificată. Și la Unitatea 1 au fost probleme agentul de răcire, care au necesitat oprirea reactorului pentru 160 de ore pentru remedierea unei  neetanșeități care a provocat o scurgere minoră de agent de răcire, a anunțat Nuclearelectrica.

„Deconectarea automată s-a produs în condiții de siguranță, toate sistemele unității funcționând conform proiectului. Precizăm faptul că deconectarea automată a Unității 2 precum și lucrările de remediere nu au impact advers asupra securității nucleare a reactorului, pesonalului unității, populației și mediului înconjurător”, se arată într-un comunicat Nuclearelectrica semnat de directorul general Cosmin Ghiță.

SN Nuclearelectrica SA mai anunță că va reveni cu comunicat de presă la momentul reconectarii Unității 2 la SEN. Specialiștii companiei cu capital majoritar de stat lucrează acum la remedierea cauzei, pentru a reconecta Unitatea 2 la Sistemul Energetic Național.

Cele două reactoare de la Cernavoda asigura circa 17% – 18% din producția de energie electrică din România

Unitatea 1 a fost pusă în funcțiune în anul 1996, iar Unitatea 2 în anul 2007. Cele două reactoare asigura circa 17% – 18% din producția de energie electrică din România. Reactoarele nucleare de la cele două Unități sunt de tip CANDU…
Citeste continuarea articolului pe gandul.info