Procurorii trimiși să ancheteze tragedia de la Piatra Neamț au lucrat în cele mai sângeroase dosare! (EXCLUSIV)

Ancheta de Spitalul Județean Neamț este coordonată de doi dintre cei mai experimentați procurori din România, care, pe lângă coordonarea anchetelor legate de incendiile de la maternitatea Giulești, clubul colectiv și clivul Beirut din Constanța, și-au legat numele de unele dintre cele mai sângeroase dosare din ultimii 20 de ani.

Preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau „Parchetul General”, așa cum este cunoscut de toată lumea, ancheta în cazul  incidentului extrem de grav de la Spitalul Județean Neamț, soldat cu moartea a zece oameni și rănirea gravă a altor șapte, este instrumentat de doi dintre cei mai duri și  experimentați procurori români rămași în activitate.

Devenit celebru odată cu dosarul „Elodia”, care a generat un interes uriaș din partea presei, Marius Iacob a coordonat multe alte anchete celebre, undele dintre acestea chiar la începutul anilor 2000. Puțini își mai amintesc astăzi despre dublul asasinat din Giulești Sârbi, când doi oameni de afaceri asociați lunii intrelope, Puiu Tănase și Nicu Pământ au fost împușcați și îngropați lângă o biserică părăsită.

Tot Marius Iacob s-a ocupat și de cercetarea criminalului în serie Marius Csampar, condamnat, 1997, pentru numai puțin de șase crime. Una dintre victime, un om al străzii, fusese inclusiv decapitată, din amuzament, de odiosul criminal.

La rândul său, Mihai Eduard Ilie este recunoscut drept unul dintre cei mai tipicari procurori, care nu lasă nimic la voia întâmplării și încearcă să valorifice la maximum fiecare probă.

Un dosar instrumentat de acesta care a bulversat opinia publică, a fost moartea terbilă a lui Ionuț Anghel, un băiețel de numai patru ani sfâșiat de câinii comunitari în anul 2013, în Parcul Tei Toboc.

Ancheta va fi de lungă durată

Ca urmare, spun surse din Parchetul General, cercetarea la fața locului în cazul tragediei de la secția ATI a Spitalului Județean Neamț va fi de lungă durată, întrucât, la un incendiu, este nevoie de verificarea amanunțită a tuturor elementelor. Este vorba aici despre echipamentele medicale și tot ceea ce ține de cabluri, prize, prelungitoare, etc., ce vor fi ridicate si trimise pentru expertizare Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) .

Procurorul criminalist Mihai Eduard Ilie, care s- a ocupat și de anchetarea incendiului de la Colectiv dar și de incendiul de la restaurantul Beirut din Constanța, unde trei tinere au murit blocate într-un vestiar, este cunoscut drept un anchetator foarte meticulos, fapt care face cercetările să fie de lungă durată. De exemplu, în cazul Colectiv, cercetarea la fața locului a durat numai puțin de trei luni.

Zece oameni au murit și alți șapte au fost grav răniți, sâmbătă seară, la Spitalului Județean Neamț, după ce la secția ATI, unde erau intubați bolnavii de COVID-19 care aveau nevoie de oxigen, a izbucnit un incendiu.

Anchetatorii bănuiesc că nenorocirea s-a produs din cauza unei defecțiuni la instalația electrică, însă nu s-a stabilt deocamdată dacă este vorba despre un scurtcircuit apărut la priză ca urmare a suprasolicitării instalației electrice sau a fost un scurtcircuit apărut în interiorul unui injectomat. Atât pacienții decedați, cât și cei răniți, erau bolnavi în stare gravă de Covid-19 și erau intubați la terapie intensivă.

Medicul de gardă, Cătălin Denciu, a suferit arsuri pe 40 la sută din suprafața corpului după ce a intrat în foc pentru a-și salva pacienții. Doctorul Denciu a fost transferat, duminică dimineață la spitalul militar Regina Maria Astrid din Belgia, specializat în tratamentul pacienților arși, la care au fost tratați, cu cinci ani în urmă, mai multe victime ale incendiului izbucnit în clubul Colectiv.

Citeste continuarea articolului pe gandul.info