Raluca Turcan a anunțat când vor crește pensiile în România

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a declarat că pensiile vor creşte în 2022 cel puţin cu rata inflaţiei.

Ministrul Muncii a specificat că anul viitor va fi aplicabilă actuala legislaţie în materie de pensii, urmând ca până la sfârşitul lui 2022 să fie adoptată o nouă lege a pensiilor

„Legislaţia pe care o avem în momentul de faţă ne-a permis ca anul acesta să mergem pe majorarea pensiilor de 14% făcută la finalul anului trecut şi în condiţiile în care noua lege a pensiilor, cel mai probabil, va fi gata la finalul anului 2022, înseamnă că anul viitor vom rămâne cu actuala legislaţie în materie de pensii şi cel mai probabil vor creşte cel puţin cu rata inflaţiei”, a afirmat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii a subliniat nevoia de reformă în sistemul de pensii din cauza inechităților actuale

„Avem nevoie de reformă în materie de pensii. Presiunea pe sistemul de pensii este în creştere. Mai mult decât atât, întregul sistem este grevat de inechităţi crunte. Raportul între cea mai mică pensie şi cea mai mare este de 1 la 100. Există mii de pensionari care câştigă în instanţă împotriva statului român şi atunci avem obligaţia să creştem contributivitatea la sistemul de pensii aducând în calcul pensiilor cât mai multor oameni toţi indicatorii de contributivitate, să reducem inechităţile, să facem sustenabil şi predictibil acest sistem, nu la bunul plac al decidenţilor politici care, de obicei în ajun de campanii, mai majorează pensiile, şi în acelaşi timp să digitalizăm toate dosarele de pensii”, a mai spus Raluca Turcan.

Premierul Florin Cîțu a prezentat calendarul anunțat al noii Legi a pensiilor prevede următoarele etape:

  • aprobarea în Guvern a proiectului de lege privind sistemul public de pensii în trimestrul II al anului 2022;
  • adoptarea în Parlament a noii legi privind sistemul de pensii – în trimestrul IV al anului 2022;
  • nouă lege privind sistemul de pensii ar urmă să între în vigoare în primul trimestru din anul 2023.

Ministrul Muncii, despre majorare alocaţiilor

Ministrul Muncii a spus ca există un calendar asumat de majorare a lor.

„De altfel, vă amintiţi că la începutul anului am fost printre primii care au anunţat că acest calendar se respectă şi am majorat alocaţiile de la 1 ianuarie”, a spus Turcan.

Citeste continuarea articolului pe gandul.info