Sorin Cîmpeanu: 15% din școli au autorizație la incendiu, iar 50% nu au nevoie

Ministrul Educației a spus că 15% din școli nu au autorizație la incendiu, deși este obligatoriu, iar 50% nu au nevoie de această autorizație.

15% din clădirile în care funcționează școli au autorizație de securitate la incendiu, 20% sunt în curs de obținere, iar 50% nu au nevoie, explică ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Alegem răul cel mai mic”

Ministrul a mai spus că, în privința redeschiderii școlilor, „rămânem pe cele trei scenarii anunțate”.

Cîmpeanu a declarat, duminică seara, la Digi24, că din cele aproape 17.000 de școli cu personalitate juridică și structuri arondate care funcționează în 26.471 de clădiri, 15% au autorizație de securitate la incendiu, aproape 20% sunt în curs de obținere a autorizației, iar aproape 50% nu necesită autorizație.

Sorin Cîmpeanu a spus că, în direcția autorizării școlilor la incendiu, lucrurile „au evoluat prea lent”.

„Suntem întotdeauna puși în situația de a alege răul cel mai mic. Nu este deloc o decizie simplă. Extinctoare trebuie să existe, lipsa avizului sau autorizației de securitate la incendiu nu scuză lipsa extinctoarelor și a măsurilor de prevenire a incendiilor”, a răspuns Cîmpeanu.

Începe sau nu școala pe 8 februarie?

„Decizia va fi asumată în data de 2 februarie, sub rezerva evoluției epidemiologice. (…) Tot ce pot să vă spun e că decizia nu ține de o persoană, este o decizie care trebuie analizată din toate perspectivele. Acest subiect îl voi introduce pe agenda discuțiilor din data de 2 februarie, alături de evoluția epidemiologică”, a declarat ministrul.

„Din punctul meu de vedere, al celui care nu are un glob de cristal și nici competențe în epidemiologie, rămânem pe cele trei scenarii anunțate: rată de infectare sub 1 la mie – toate școlile deschise, rată între 1 și 3 la mie – grădinițe, învățământ primar și clase terminale deschise, rată de infectare între 3 și 6 la mie – grădiniță și învățământ primar deschise.

La ora la care vorbim în toate cele 27 de state europene, cu excepția Germaniei și Portugaliei, cel puțin grădinițele și învățământul primar funcționează cu prezență fizică sau vor funcționa din primele zile ale lunii februarie cu prezență fizică”, a declarat Cîmpeanu.

Citeste continuarea articolului pe gandul.info