Sute de evrei ultrareligiosi, blocați la granița Ucrainei cu Belarus, cer ajutor

Sute de evrei hasidici, inclusiv copii, care au căutat să călătorească la un loc de pelerinaj din Ucraina, sunt reținuți la granița țării cu Belarus din cauza restricțiilor coronavirusului.

Mormântul rabinului Nahman, fondatorul mișcării hasidice Breslov, punct de atractie pentru evreii hasidici

Zeci de mii de evrei hasidici călătoresc în fiecare an nou evreiesc în orașul central ucrainean Uman pentru a vizita mormântul rabinului Nahman, fondatorul mișcării hasidice Breslov.

Anul acesta, Anul Nou Evreiesc este sărbătorit în perioada 18-20 septembrie.

Pelerinii au plecat în pofida faptului că guvernele ucrainene și israeliene au solicitat luna trecută evreilor hasidici să nu călătorească în Uman, un oraș cu 80.000 de oameni.

Ambele țări sunt dornice să evite o creștere a infecțiilor cu coronavirus, Kievul închizând frontierele străinilor până la sfârșitul lunii septembrie, iar Israelul va impune un blocaj de trei săptămâni de vineri.

Unul dintre participanții la pelerinaj  a rămas între punctele de trecere a frontierei ucrainene și bieloruse

Haim Weitshandler, unul dintre participantii la pelerinaj rămași între punctele de trecere a frontierei ucrainene și bieloruse, a cerut marți guvernului israelian să vină în ajutor, spunând că este responsabil pentru o „catastrofă umanitară”.

„Suntem blocați aici fără bani, fără acoperiș, fără mâncare sau băutură”, a declarat pentru AFP tânărul de 40 de ani, referindu-se la „oameni bolnavi și flămânzi” lăsați afară zile întregi „în ploaie și frig”.

Un videoclip a arătat zeci de pelerini ultraortodocși în haine tradiționale care se rugau în mijlocul unui drum lângă un șir lung de camioane.

Valizele și gențile erau împrăștiate pe pământ, în timp ce un…
Citeste continuarea articolului pe gandul.info