Tratament controversat: Substanța care vindecă boli grave, dar poate schimba credința și opiniile politice!

Un nou tratament pentru unele boli mintale, dar nu numai, care este bazat pe compusul psihedelic psilocibină pune sub semnul întrebării medicina și valorile.

Ce ai crede despre o nouă terapie pentru durerea cronică, care – deși este mult mai eficient decât orice alternativă disponibilă – ar putea schimba și credințele religioase? Sau un tratament pentru limfom care aduce în remisie unul din trei pacienți, dar îi face și mai susceptibili să voteze pentru un alt partid politic?

Acestea par întrebări ipotetice inactive despre efectele secundare imposibile. La urma urmei, nu așa funcționează medicina. Dar un nou tratament pentru sănătatea mintală, care urmează să fie autorizat anul viitor, pune doar acest tip de problemă. Psihoterapia asistată de psilocibină, compusul psihedelic din „ciupercile magice”, pare a fi remarcabil de eficientă în tratarea unei game largi de psihopatologii, dar provoacă, de asemenea, o serie de modificări neclinice neobișnuite, nemaiîntâlnite în alte ramuri ale medicinii, notează Scientific America.

Tratament controversat: Substanța care vindecă boli grave, dar poate schimba credința și opiniile politice!
Psihoterapia asistată de psilocibină, compusul psihedelic din „ciupercile magice”, pare a fi remarcabil de eficientă în tratarea unei game largi de psihopatologii / Sursă FOTO: Shutterstock

Psihedelicele, tratament sau „schimbare de viață”?

Deși mecanismele terapeutice precise rămân neclare, dozele relevante din punct de vedere clinic de psilocibină pot induce experiențe mistice puternice asociate mai frecvent cu perioade prelungite de post, rugăciune sau meditație. Astfel că probabil nu este surprinzător faptul că poate genera schimbări de lungă durată în cazul pacienților: studiile raportează prosocialitate crescută și apreciere estetică, plus schimbări puternice în personalitate, valori și atitudini față de viață, chiar determinându-i pe unii atei să îl descopere pe Dumnezeu. Mai mult, aceste experiențe par a fi o caracteristică, mai degrabă decât o eroare, a psihoterapiei asistate de psilocibină, iar intensitatea experienței mistice este corelată cu amploarea beneficiului clinic.

Asociația multidisciplinară pentru studii psihedelice (MAPS), o organizație care pledează pentru „utilizări atente” a psihedelicelor, a parcurs un mod impresionant în reabilitarea MDMA (n.r. ecstasy) într-un medicament legitim. MAPS’s masterstroke trebuia să se concentreze pe demonstrarea potențialului său pentru tratarea PTSD (n.r. stres posttraumatic).

Susținătorii terapiei asistate de psilocibină o consideră soluția pentru criza tot mai mare în ceea ce privește sănătatea mintală. Însă, ținând cont de istoricul său,e nevoie de o coaliție eterogenă care să susțină un stfel de tratament, precum în cazul MDMA-ului.

Dar pentru a genera o gamă largă de susținători, trebuie luat în considerare și un alt aspect: psilocibina pare să îi facă oameni mai liberali. Rapoartele științifice care asociază utilizarea psihedelicelor și valorile liberale vizează și perioada din 1971 și, deși aceste descoperiri au fost făcute mai recent, o explicație non-cauzală poate fi găsită ușor. Cei cu atitudini conservatoare tind să privească mai dezaprobator consumul ilicit de droguri, făcându-i mai puțin probabil decât pe liberalii să încerce un drog psihedelic.

Tratament controversat: Substanța care vindecă boli grave, dar poate schimba credința și opiniile politice!
Susținătorii terapiei asistate de psilocibină o consideră soluția pentru criza tot mai mare în ceea ce privește sănătatea mintală / Sursă FOTO: Shutterstock

Psilocibina, antidepresiv cu efecte majore

Cu toate acestea, dovezile emergente sugerează că relația ar putea fi cauzală, psilocibina administrată clinic schimbând activ valorile politice, la fel cum schimbă multe alte caracteristici neclinice. În special, un studiu pe psilocibinei pentru depresia rezistentă la tratament a raportat că tratamentul a dus la diminuarea opiniilor politice autoritare în rândul pacienților. Acest studiu clinic a arătat și un alt efect care fusese raportat anterior și în cazul participanților sănătoși: utilizarea psilocibinei duce la ungrad mai mare de open-mindess (n.r. receptivitatea mai mare la idei și lucruri noi).

Dacă psilocibina schimbă valorile politice, semnificația acestui efect este mai profundă decât cea invocată de politicienii sau mass-media care vor încerca să susțină sau să împiedice terapia asistată de psilocibină.

Însă, ținând cont că studiile de până acum au fost realizate pe un număr mic de participanți, este nevoie de noi studii mai mari. Poate că psilocibina nu induce atât de mult valorile liberale, ci consolidează mai degrabă valorile prezente înainte de tratament. Același lucru nu s-ar putea spune despre un tratament care se dovedește că îi face deschiși pe pacienți doar către un anumit spectru politic.

Substanța psihedelică, rol important în îngrijirea paliativă

În timp ce psilocibina nu este nici un remediu, nici un profilactic împotriva morții, studiile au demonstrat în repetate rânduri că ar putea juca un rol profund în îngrijirile paliative. Persoanele care luptă cu o boală terminală de multe ori și cu o suferință existențială ceea ce le răpește și putțina calitate a vieții pe care o mai au. De multe ori, această suferință este tratată cu medicamentele standard care de obicei nu au aproape niciun efect, însă experiențele mistice puternice induse de psilocibină transformă în mod consecvent demoralizarea, anxietatea și depresia în acceptare, liniște și sens (al vieții), mai ales în ultimele clipe de viață.

Psilocibina ar urma să devină să devină un medicament autorizat până în 2022.

Citeste continuarea articolului pe gandul.info