Uniunea Europeană va aloca 7,9 miliarde de euro pentru viitorul Fond European de Apărare

Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte alocarea de 7,9 miliarde de euro pentru viitorul Fond European de Apărare, prin care se vor finanţa viitoarele programe de cercetare şi dezvoltare din domeniul militar la nivel european, reiese dintr-un comunicat transmis de Consiliul UE.

Înființarea fondului de apărare, parte a strategiei UE de stabilire a unei politici comune de apărare la nivel european

„Mă bucur să anunţ că am convenit asupra creării unui instrument solid şi de viitor care va intensifica atât cercetarea cât şi dezvoltarea capacităţilor comune de apărare. Noul Fond European de Apărare (FEA) va mări capacitatea UE de a-şi proteja cetăţenii şi de a deveni un actor important pe scena globală”, a declarat ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, care deţine concomitent şi preşedinţia Consiliului UE.

Anunţul referitor la alocarea de fonduri pentru FEA vine în contextul stabilirii bugetului pe termen lung al UE, pentru perioada 2021-2027.

Suma exactă este de 7,953 de miliarde de euro. 5,3 miliarde vor fi alocaţi pentru programe de dezvoltare în domeniul apărării, iar 2,65 de miliarde vor fi destinaţi finanţării programelor de cercetare.

Înființarea fondului de apărare face parte din strategia UE de stabilire a unei politici comune de apărare la nivel european şi, în acelaşi timp, de sprijinire a industriei europene de apărare în faţa concurenţei reprezentate de companiile din SUA sau Marea Britanie.

Citeste continuarea articolului pe gandul.info