Unul dintre cele mai puternice taifunuri din lume ar urma să lovească sudul regiunii Manila. Mai multe persoane au fost ucise în timp ce ”Goni” a lovit Filipine

Un super taifun puternic a lovit duminică estul Filipinelor cu vânturi feroce, ucigând cel puțin șapte persoane și provocând  nămoluri vulcanice. Oficialii au evacuat aproape un milion de locuitori în partea de sud a insulei principale Luzon din Filipine, în timp ce o furtună de categoria 5 – cea mai puternică din acest an din lume – a lovit regiunea

Taifunul ”Goni” a lovit provincia insulară Catanduanes în zori, cu vânturi susținute de 225 de kilometri pe oră și rafale de 280 km / h (174 mph). Se îndrepta spre vest către regiuni dens populate, inclusiv Manila, și provincii îmbibate de ploaie care se mai vindecau după un taifun care a lovit acum o săptămână și a lăsat cel puțin 22 de oameni morți.

Guvernator Al Francis Bichara a spus că cel puțin patru persoane au fost ucise în provincia sa puternic afectată, Albay, inclusiv un tată și un fiu care se aflau într-o comunitate rurală. Sătenii au fugit în siguranță când taifonul se apropia, dar se pare că cei doi au rămas în loc, a spus el.

„Copilul a fost găsit la 15 kilometri distanță”, a spus Bichara pentru radioul DZMM, adăugând că copilul a fost măturat de fluxurile de noroi și de inundații.

Alți trei săteni, inclusiv unul blocat de un copac, au fost uciși în Albay, a declarat Biroul Apărării Civile.

Foto: Twitter

Ricardo Jalad, care conduce agenția guvernamentală de răspuns la dezastre, a declarat că forța distructivă a taifunului este capabilă să provoace daune majore. „Sunt atât de mulți oameni care se află într-adevăr în zone vulnerabile”, a spus el.

Agenția meteorologică din Filipine a întărit aceste îngrijorări, spunând că în termen de 12 ore de la izbucnirea taifunului în țărm, oamenii vor experimenta „vânturi catastrofale, violente și precipitații intense până la torențiale”.

Locuitorii au fost avertizați despre alunecări de teren, inundații masive, valuri de furtuni de până la 5 metri (16 picioare) și vânturi puternice care pot sufla șantierele. Dar, ca în furtunile din trecut, unii au refuzat să țină seama de avertismente.

Unul dintre cele mai puternice taifunuri din lume în acest an, Goni a evocat amintiri ale taifunului Haiyan în noiembrie 2013: „Temerile noastre sunt dublate”

Unul dintre cele mai puternice taifunuri din lume în acest an, ”Goni” a evocat amintiri despre taifunul ”Haiyan”, care a lăsat peste 7.300 de oameni morți sau dispăruți, a aplatizat sate întregi, a măturat navele spre interior și a mutat peste 5 milioane în Filipine centrale în noiembrie 2013 .

”Goni” s-a declansat înainte de căderea nopții, cu vânturi susținute de 165 km / h (102 mph) și rafale de până la 230 km / h (143 mph), dar a rămas periculos de puternic, au spus prognozorii.

Foto: Twitter

Jalad, oficialul în caz de dezastru, a declarat că aproape un milion de persoane au fost mutate preventiv în adăposturi de urgență.

Avertisment din partea meteorologilor: ”Taifunul ar putea să treacă la sud de Manila. regiune cu peste 13 milioane de oameni, duminică”

Meteorologii au spus că ochiul taifunului ar putea trece la aproximativ 70 de kilometri sud de metropolita Manila, regiunea extinsă a Capitalei cu peste 13 milioane de oameni, duminică în jurul nopții, potrivit aljazeera.

„În următoarele 12 ore, vor fi experimentate vânturi violente catastrofale și precipitații intense până la torențiale asociate cu regiunea peretelui ocular și cu benzile de ploaie interioare ale taifunului”, a declarat agenția meteorologică din Filipine într-un aviz urgent.

Aeroportul principal din Manila a fost ordonat să fie închis pentru 24 de ore de duminică până luni, iar companiile aeriene au anulat zeci de zboruri internaționale și interne. Poliția militară și națională, împreună cu garda de coastă, au fost puse în alertă deplină.

Citeste continuarea articolului pe gandul.info