Alertă în București. Pacienți care fac dializă duși într-un centru de carantină, după ce au fost amestecați pozitivii de COVID-19 cu cei negativi

De
Diana Meseșan,

Joi, 26 martie 2020, 12:30

  • Acești pacienți de dializă amestecați, indiferent dacă sunt infectați sau nu cu noul coronavirus, sunt bolnavi cronici, dependenți de anumite tratamente.

Povestea focarului bucureștean din clinica privată Diaverum este spusă prin ochii pacienților. 

Unul dintre oamenii care au nevoie de dializă este tatăl Mariei. Bărbatul a început săptămâna trecută dializa la Diaverum din București, punctul de lucru din Sema Parc. A fost chiar în săptămâna în care România a înregistrat primii morți de Covid-2019. Al doilea deces a fost al unui bărbat care făcea dializă la un centru privat din București. 

Cristina, medic de profesie, l-a întrebat pe tatăl ei, ”Nu cumva o fi de acolo, unde mergi tu?” ”Nu cred, că e foarte liniștit personalul”, i-a răspuns tatăl.

Bărbatul face dializă de trei ori pe săptămână, marți, joi și sâmbătă. Un șofer îl ia de acasă în jurul orei 15, ridică apoi alte trei femei din zonă, și îi lasă pe toți la centru. 

”Dializa începea pe la 5. Ei așteptau unul lângă altul. Personalul era fără măști”, a povestit fiica medic pentru Libertatea. 

Harta cu spitalele afectate din România. Ministrul desemnat Nelu Tătaru le va cere medicilor infectați și fără simptome să trateze pacienții cu COVID-19

Recomandări

Harta cu spitalele afectate din România. Ministrul desemnat Nelu Tătaru le va cere medicilor infectați și fără simptome să trateze pacienții cu COVID-19

 

”I-am dat o mască să o poarte, a zis că îi e rușine să o țină, că nu poartă nimeni acolo.”

A mers la dializă, a ajuns în carantină

Marți, 24 martie, bărbatul a fost dus la ședința de dializă pe la ora 15, ca de obicei. 

Patru ore mai târziu, a sunat-o pe Maria să îi spună că nu vine acasă, că va fi dus în carantină. 

I-a povestit că au venit cei de la DSP, însoțiți de poliție, jandarmi și le-au făcut teste pentru Covid-2019 tuturor celor din centru.

I-au înghesuit pe toți 30 ca pe vite, cu poliție și jandarmi, apoi i-au urcat în mașini și i-au dus undeva fără să le spună unde merg! Tata a aflat că în Popești Leordeni!

Maria:

”Nu a întrebat nimeni dacă au vreun tratament, dacă au nevoie de ceva, mai ales având în vedere că vorbim de bolnavi cronici cu multe probleme de sănătate și cu tratamente fără de care nu pot trăi!”, a povestit Maria într-o postare pe Facebook.

”Sunt 2 în cameră și sunt 4 paturi suprapuse!”

Femeia a sunat disperată la DSP să afle locația ca să-i poată duce medicamentele. Tatăl ei a făcut un infarct în toamnă și e dependent de anticoagulante. Nu i-a răspuns nimeni.

Orban l-a pus pe Costache să demisioneze, Nelu Tătaru va fi noul ministru al Sănătății. Dina, de la Control, vine secretar general

Recomandări

Orban l-a pus pe Costache să demisioneze, Nelu Tătaru va fi noul ministru al Sănătății. Dina, de la Control, vine secretar general

 

”Am sunat la 112 până la urmă. Le-am zis că e tentativă de omor. Într-un final s-a interesat polițistul”, a spus Maria. 

”Foarte greu, și mai mult pe ghicite, am găsit centrul, oamenii din carantină scoteau capul pe geam. Eu nu am avut acces înăuntru, dar tata mi-a spus ca sunt 2 în cameră și sunt 4 paturi suprapuse! Asta în condițiile în care nu se știe exact cine e pozitiv și cine negativ!”

Centrul de carantină e într-o clădire galbenă din Popești Leordeni. 

Reprezentanții Poliției Popești Leordeni, contactați de Libertatea joi noaptea, au spus că pe ei nu i-a anunțat nimeni că ar fi fost adus cineva în centrul de carantină. Din câte știu ei, centrul ar fi încă gol. 

”Toate secretele astea duc la morți de oameni”

Pacienților li s-a spus că vor merge joi la dializă, dar nu li s-a menționat unde. Aceștia sunt oameni ai căror rinichi nu funcționează și sunt dependenți de dializă. Nu pot să întrerupă tratamentul, prin urmare este foarte important să se asigure continuitatea acestuia. 

”Va fi jale!” Avertisment dur în criza COVID-19 al Ramonei Ionescu, director demisionar al Spitalului de Infecțioase Brașov

Recomandări

”Va fi jale!” Avertisment dur în criza COVID-19 al Ramonei Ionescu, director demisionar al Spitalului de Infecțioase Brașov

 

După 2 zile de sunat non stop la DSP, în final mi s-a răspuns și mi s-a spus că se consideră că toți au fost expuși și că ei nu au resurse să îi separe!

Maria:

Mariei îi este frică că tatăl ei se va îmbolnăvi în carantină. Și e furioasă că centrul le-a ascuns că știa de mai demult de existența unor pacienți infectați. Al doilea român care a murit de Covid-2019 făcea dializă la clinica respectivă. 

”Toate secretele astea duc la morți de oameni. Oamenii ăștia care fac dializă sunt foarte fragili”, spune Maria. 

”Tata chiar s-a ferit, are dezinfectantul la el mereu. Eu am avut grijă de el, sunt medic. Dar asta nu mai ține de el!”

Un alt pacient, cu insuficiență renală și cardiacă, ajuns în carantină. Familia nu a știut nimic de el.

După ce Maria a făcut miercuri seara o postare pe Facebook despre situația tatălui ei, a primit mesaje și comentarii de la rudele altor pacienți de la același centru. 

O altă femeie a povestit că nu a știut nimic de tatăl ei ore în șir. Acesta a fost dus la ședința de dializă, dar nu s-a mai întors acasă. 

”Trebuia sa fie adus ieri la ora 20.00 înapoi acasă de la dializă de la centrul Sema Park, însă nu a mai ajuns. Nu ne-a anunțat nimeni nimic cu toate că aveau numărul aparținătorului, adică al mamei mele. Neavând telefonul la el, tatăl meu nu a putut lua legătura cu noi.

La centru, ieri seara nu răspundea nimeni pe nici un telefon, am avut noroc ca am găsit numărul șoferului care nu a știut sa ne dea mai multe detalii, ne-a spus că au fost duși toți în izolare în Popești Leordeni.

Azi am fost acolo sa îi duc telefonul, medicamentele, deoarece pe lângă insuficiență renală are și o insuficiență cardiacă, haine de schimb, etc. Am întrebat dacă au un doctor cu ei sau o asistentă deoarece tatăl meu nu vede bine și nu îl lăsăm sa își administreze singur schema de tratament, mi s-a spus ca nu a venit încă niciun doctor și nici o asistentă. 

Am avut noroc cu doamna drăguță care am înțeles ca se ocupa de cei izolați, să îl ajute sa își ia tratamentul. (…) Sunt foarte îngrijorată deoarece este foarte slăbit și are nevoie de asistență. Repet, nu ne-a anunțat nimeni absolut nimic, nici de la centru de dializa, nici de la DSP. Am pus totul cap la cap din informațiile din ziare și am insistat cu telefoanele ca să aflăm adresa la care a fost dus….

L. E. Am uitat sa precizez ca au fost testați și așteaptă rezultatele.”

Un al treilea pacient, anunțat de șofer că ar putea ajunge la un hotel din Popești

În seara în care o parte dintre pacienții centrului de dializă Diaverum au ajuns în carantină, printre care și tatăl Mariei și bărbatul fără telefon, un alt pacient a fost anunțat neoficial că s-ar putea să fie dus în carantină a doua zi. 

”Și tatăl meu a fost în aceasi situatie, cu precizarea că se înțelege foarte bine cu unul dintre șoferi. Aseară a primit un telefon de la șofer spunându-i că nu va veni la 6, ci la 9 și jumătate, și nu știe dacă îl va duce la centrul de dializă din Sema Parc sau la un hotel în Popești Leordeni”, a povestit pentru Libertatea fiica unui al treilea pacient de la același centru de dializă.

I-a spus sa își ia un bagaj minim și eventuale medicamente pentru că cei pe care i-a dus ieri i-a luat de la ultima tură de dializa și i-a dus direct acolo.

Fiica unui al treilea pacient de la același centru:

Miercuri dimineața, pe 25 martie, bărbatul a fost dus la centrul de dializă alături de alți pacienți. Dar acolo nu li s-a făcut ședința de dializă, ci le-a fost prelevată o probă pentru testul de Covid-2019. De asta s-au ocupat angajați ai centrului de dializă, nu cei de la DSP, cum e procedura obișnuită, spune fiica cu uimire.

”Apoi li s-a dat voie sa stea în mașini. De la ora 11 ar fi trebuit să aștepte până la 14.30 să vină un echipaj să îi escorteze până în Popești.”

Cum s-a încheiat brambureala 

Tatăl ei și-a cumpărat biscuiți și napolitane de la un Mega Image din Sema Parc, povestește fiica. Auzise că cei duși în carantină cu o zi în urmă nu au primit nimic de mâncare. 

Dar în cele din urmă, pe la 11 și ceva, pacienții de pe tura respectivă, printre care și tatăl ei, au fost lăsați să meargă acasă. Nu au mai fost trimiși în carantină. 

Practic, de la același centru autoritățile au trimis o parte dintre pacienții suspecți în carantină, iar pe alții i-a lăsat să se întoarcă acasă. O decizie complet arbitrară, având în vedere că rezultatele testelor nu au sosit pentru toți, deci nu se știa care e pozitiv și care e negativ.

Tatăl Mariei și pacientul care a plecat fără telefon la el așteaptă rezultatele testelor în centrul de carantină. Bărbatul care și-a făcut provizii de napolitane îl așteaptă acasă. 

Nici unul dintre cei trei nu știe însă când și unde va face următoarea ședință de dializă, fără de care rinichii lor nu funcționează.

Citeşte şi:

În timp ce medicii au primit suluri de hârtie și elastice de bucătărie, primarul poartă mască atunci când le explică cetățenilor cum să se protejeze

“Va fi jale!” Avertisment dur în criza COVID-19 al Ramonei Ionescu, director demisionar al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov: “Riscul major sunt microbii multidrog rezistenți din secțiile ATI ale spitalelor românești”

Fața nevăzută a crizei COVID-19: țăranii români aruncă tone de legume. Ce propun lanțurile de supermarketuri

Mircea Badea, oprit în trafic de filtrul de Poliție: „Discuția a fost superbă. Tremura tot, săracul”

GSP.RO

Mircea Badea, oprit în trafic de filtrul de Poliție: „Discuția a fost superbă. Tremura tot, săracul”


Horoscop 26 martie 2020. Capricornii au nevoie de liniște în familie

HOROSCOP

Horoscop 26 martie 2020. Capricornii au nevoie de liniște în familie

Urmărește cel mai nou VIDEO

Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro