“Am fost la plajă într-un tricou cu steagul României!”. Experiența unui american în Transnistria

Sam cel Român este un american care a ajuns în țara noastră acum aproape 20 de ani și România i-a plăcut atât de mult încât a decis să rămână. Până când cei de la Emigrări i-au dat ultimatum să plece, fiindcă nu și-a prelungit dreptul de ședere. Între timp, Sam s-a căsătorit cu o basarabeancă și a stat cinci ani la Chișinău. Anul trecut a decis să încerce experiența transnistreană. Ce a găsit la Tiraspol și ce crede un ziarist din Chișinău despre prezentarea romanțată a vieții din Transnistria?

De câteva decenii, Sam merge neabătut spre est, tot mai spre est, un lucru imposibil pentru un american, nu cu multă vreme în urmă. Povestea lui e, într-un fel, povestea efectelor globalizării. Circulația oamenilor, a filmelor, iuțeala skateboard-urilor și a internetului, ele deschid astăzi societățile și Sam spune că asta se întâmplă și la Tiraspol.

Cucerirea libertății se face greu, dar sigur, prin comerț, prin generațiile care se schimbă și îmbrățișează alte valori. Și, conform butadei mai vechi a unui analist, nu există, în istoria recentă a lumii, un război între două țări care au, ambele, restaurante McDonald’s.

Politic, Transnistria a rămas un nonsens. Un dezastru diplomatic. Acest teritoriu cu jumătate…
Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro