Anaconda – lucruri surprinzătoare și mai puțin știute despre acest șarpe

Descoperă lucruri surprinzătoare și curiozități despre anaconda:

Cum arată anaconda

Anacondele sunt șerpi semiacvatici, unii dintre cei mai mari șerpi din lume, cunoscuți pentru capacitatea lor de înot. „Anaconda” este numele comun pentru genul Eunectes, un gen de boa. Eunectes înseamnă „înotător bun” în greacă.

Există patru specii recunoscute de anaconda. Ele sunt anaconda verde, anaconda galbenă sau paraguayană, anaconda cu pete întunecate și anaconda Beni sau boliviană.

Atunci când majoritatea oamenilor spun „anaconda”, se referă de fapt la anaconda verde, cea mai mare dintre cele patru specii. Anaconda verde este cel mai greu șarpe din lume și unul dintre cei mai lungi.

Dimensiunea medie a femelelor anaconda este de aproximativ 4,5 m, iar dimensiunea medie a masculilor este de aproximativ 2,7 m.

De asemenea, greutățile nu sunt cunoscute cu siguranță. Estimările depășescaproximativ 250 de kilograme, conform National Geographic, dar media este probabil undeva între 45 și 68 kg.

Anacondele sunt șerpi musculoși. Au gâtul gros și capete înguste, dar mari. Toate anacondele au nări și ochi pe vârful capului, ceea ce le permite să vadă deasupra apei, rămânând în mare parte scufundate. Au o dungă neagră groasă care merge de la ochi până la maxilar.

Anacondele au solzi mici, netede, care cresc mai mari spre partea posterioară a corpului lor. Au pielea moale, care poate face față unei mari absorbții de apă.
În apropierea regiunii lor cloacale, anacondele au pinteni pe solzi. Masculii au pinteni mai mari decât femelele, deși femelele sunt în general șerpi mai mari și mai lungi. De fapt, anacondele prezintă cel mai mare dimorfism sexual (femela fiind mai mare) dintre toate speciile de tetrapode.

Culoarea și mărimea anacondelor depind de specie. Paletele lor de culori, verzi, galbene și maro le permit să se amestece cu râurile tropicale și pădurile tropicale.

Cum arată anaconda
Cum arată anaconda

Unde trăiește anaconda

Toate anacondele trăiesc în America de Sud. Anacondele verzi se găsesc în bazinul Amazonului brazilian, bazinul Orinoco, Columbia, Venezuela, Ecuador, Peru, Bolivia, Trinidad și Guyana.

Anaconde galbene trăiesc în Paraguay, sudul Braziliei, Bolivia și nord-estul Argentinei. Anaconda Beni sau boliviană se găsește doar într-o mică parte din Bolivia. Anaconda cu pete întunecate trăiește în Brazilia și Guyana Franceză.

Anacondele trăiesc în râuri și mlaștini tropicale, fie în pădurile tropicale, fie în pajiști. Ei prosperă în căldura, umiditatea și frunzișul dens al pădurii tropicale.
Își petrec cea mai mare parte a timpului înotând sau pândind în râuri tulburi și lente și în pâraiele care se mișcă încet. Se urcă pe ramuri care atârnă deasupra apei, în care pot scăpa cu ușurință dacă este nevoie.

Ce mănâncă anaconda

Anaconda nu este un șarpe veninos. Anacondele pândesc de obicei în râuri, în apropierea malurilor, unde apele sunt tulburi și culoarea lor camuflantă le face mai puțin vizibile. Așteaptă ca prada să vină să bea apă. Apoi, atacă. Își rețin prada cu dinții lor ascuțiți și curbați și își aplică tehnica de ucidere constrictivă.

Există câteva concepții greșite comune despre cum funcționează această constrângere. Una este că zdrobește sau rupe oasele prăzii. O alta este că șerpii sufocă prada, strângând plămânii prăzii prea strâns pentru a funcționa. Oamenii de știință au susținut această credință până de curând, când o lucrare a dezvăluit ce se întâmplă cu animalele de pradă în timpul constricției. Se pare că strângerea copleșește sistemul circulator. Sângele nu poate ajunge la creier, iar animalul moare în câteva secunde din cauza ischemiei. Deoarece anacondele își strâng de obicei prada în apă, înecul este, de asemenea, o cauză comună de deces.

Curiozități despre anaconda

Anaconda
Anaconda
  • Anaconda apare în mod proeminent în miturile sud-americane, uneori apărând ca schimbător de formă, ca creator al apei, ca mâncător vicios de oameni sau ca ființă magică, spirituală cu proprietăți vindecătoare.
  • Anacondele sunt cele mai active seara devreme și noaptea. Dimensiunea lor mare le face greoaie pe uscat, dar se pot mișca rapid în apă. Ei sunt șerpi solitari și anacondele verzi au propriile lor teritorii de origine, potrivit ADW. Sunt adaptabili, iar șerpii care trăiesc în pajiști se cumpără uneori în noroi și devin latenți în timpul sezonului uscat.
  • În timpul primăverii, femelele lasă o urmă de miros sau emit o substanță chimică în aer pentru a atrage masculii. În timp ce femelele stau mai mult sau mai puțin în aceeași locație în timpul sezonului de împerechere, masculii parcurg distanțe mari pentru a găsi femele. S-a observat că masculii își scot limba pentru a capta mirosuri feminine.
  • Anacondele au un statut legendar de „mâncători de oameni”. Au existat zvonuri despre oameni mâncați de anaconde, deși niciunul nu a fost verificat. Consensul științific este, totuși, că o anaconda ar putea mânca un om. Ei mănâncă pradă care este mai tare și mai puternică decât oamenii. Se știe că anacondele verzi mănâncă căprioare cu coadă albă, care cântăresc aproximativ 54 kg, așa că este rezonabil să presupunem că ar putea mânca un om de cel puțin aceeași dimensiune.
  • Femelele au de obicei aproximativ 29 de pui, deși numărul este mai mic pentru anacondele mai mici și mai mare pentru cele mai mari.
  • Anacondele ajung la maturitatea sexuală între 3 și 4 ani. În sălbăticie, trăiesc aproximativ 10 ani. În captivitate, pot trăi până la 30 de ani.

Citeşte şi:

Cameleonul – lucruri surprinzătoare și curiozități despre aceste animale

Armadillo – curiozități și lucruri mai puțin știute despre acest animal

Pangolinul – curiozități și lucruri surprinzătoare despre acest animal

„La București stătea câte trei ore la coadă pentru pâine și deodată purta ceas de 28.000 de lire”. Jucător al „Generaţiei de Aur”, atacat în presa din Marea Britanie

PARTENERI – GSP.RO

„La București stătea câte trei ore la coadă pentru pâine și deodată purta ceas de 28.000 de lire”. Jucător al „Generaţiei de Aur”, atacat în presa din Marea Britanie


Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea

Playtech.ro

Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea


Noi reguli de călătorie în Europa. Certificatul verde devine vital: valabilitate de 9 luni, propusă de Comisia Europeană

Observatornews.ro

Noi reguli de călătorie în Europa. Certificatul verde devine vital: valabilitate de 9 luni, propusă de Comisia Europeană


Horoscop 25 noiembrie 2021. Scorpionii sunt tentați să-și folosească autoritatea pentru a forța mâna unor apropiați

HOROSCOP

Horoscop 25 noiembrie 2021. Scorpionii sunt tentați să-și folosească autoritatea pentru a forța mâna unor apropiați


ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a reușit să fure o grupare de infractori 130 cisterne de motorină de la Mihail Kogălniceanu

Știrileprotv.ro

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a reușit să fure o grupare de infractori 130 cisterne de motorină de la Mihail Kogălniceanu


Marea gimnastă rupe tăcerea: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului

Telekomsport

Marea gimnastă rupe tăcerea: „Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind…”. În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului


Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie

PUBLICITATE

Imagination de la Foreo – masca de față pe care ți-o personalizezi… pe masa din bucătărie

Urmărește cel mai nou VIDEO

RECOMANDĂRI

Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro