Argentina a intrat în incapacitate de plată. ”Nu plătim, dar negocierile continuă”

De
Ciprian Iana,

Sâmbătă, 23 mai 2020, 08:55

Acest ”eșec” al plății datoriilor a venit la o săptămână după ce guvernul președintelui Alberto Fernandez a prezentat o propunere de reeșalonare a unei datorii de aproximativ 70 de miliarde de dolari, care implică suspendarea obligațiilor datoriei sale timp de trei ani și o reducere de 62% a dobânzilor.

Argentina va folosi perioada de 30 de zile de ”grație” pentru a solicita acceptarea de către creditor a propunerii sale, despre care a spus că va rămâne în vigoare până la 8 mai și are ca scop „restabilirea durabilității datoriei publice în valută”.

„Nu plătim (dobânda), dar negocierile continuă”, a declarat o sursă din guvernul argentinian.

Dacă creditorii nu acceptă oferta – și cel puțin trei grupuri de deținători de obligațiuni au spus că nu o vor face – Argentina va fi oficial în incapacitate până la sfârșitul lunii mai.

Guvernul Argentinei a evidențiat, miercuri, „disponibilitatea de a plăti chiar și în cel mai grav context internațional” și a spus că este în căutarea unui profil de datorie „compatibil cu o cale de creștere durabilă pe termen mediu și lung, care să îmbunătățească capacitatea de rambursare viitoare și pe viitor indicatori sociali de bază”.

Această situație creează mari incertitudini și riscuri, atât pentru investitorii străini, care nu îndrăznesc să se mai îndrepte către această țară în proiectele lor de investiții, cât și pentru investitorii naționali.

Economia Argentinei este în recesiune din 2018 şi în prezent cunoaşte una dintre cele mai ridicate inflaţii din lume, iar țara are o datorie publică de peste 311 miliarde dolari (peste 90% din PIB).

Citeşte şi:

LIVE UPDATE | Coronavirus România, 23 mai. Bilanțul total al infectărilor a ajuns la 17.712

LIVE UPDATE Coronavirus în lume | 1.260 de morți în SUA în ultimele 24 de ore. Bilanţul deceselor în lume a depășit 340.000

A murit Jerry Sloan, legendarul antrenor de baschet de la Utah Jazz

Fosta soție a lui Claudiu Niculescu a ajuns de nerecunoscut. „Foarte rău arăți!” Imaginile recente cu Diana Munteanu

GSP.RO

Fosta soție a lui Claudiu Niculescu a ajuns de nerecunoscut. „Foarte rău arăți!” Imaginile recente cu Diana Munteanu


Horoscop 23 mai 2020. Taurii au nevoie de cooperarea celor din anturajul apropiat

HOROSCOP

Horoscop 23 mai 2020. Taurii au nevoie de cooperarea celor din anturajul apropiat

Urmărește cel mai nou VIDEO

Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro