Cine mai face angajări în plină criză de coronavirus. Spre ce să te orientezi dacă îți pierzi jobul

De
Andreea Archip,

Vineri, 27 martie 2020, 06:55

Specialistul în piața muncii Bogdan Badea, CEO Ejobs, a povestit la Interviurile Libertatea care sunt soluțiile pentru cei ale căror locuri de muncă sunt amenințate și cum se va transforma cu totul modul în care muncim.

„A merge la muncă” ar putea căpăta alte semnificații în
viitor. Deja „a merge la muncă” înseamnă pentru mulți zilele astea să iasă din dormitor
și să se așeze la birou în sufragerie. Sunt multe joburi care pot fi făcute de
acasă și multe alte joburi despre care nu se credea că vor putea fi făcute de
acasă, dar care vor dovedi contrariul.

Ce se poate munci de acasă. Lista de oportunități crește

Cererea de munca remote, telemuncă, a crescut practic de trei ori în ultimele două săptămâni, potrivit lui Bogdan Badea, CEO Ejobs.

„Joburile care în acest moment rezistă și sunt foarte căutate, sunt cele care se pot face de acasă, și sunt multe joburi care se pot face de acasă. Call-center-e care au reușit să se adapteze și mii de angajați lucrează de acasă și aceste companii angajează, joburi de traducător, copywriter, social media specialist, contabilitate. Sunt multe joburi despre care înainte mulți credeau că trebuie făcute la birou, dar în realitate multe pot fi făcute de acasă”, spune Bogdan Badea.

Gestul minunat făcut de doi români din Tenerife, după ce și-au văzut afacerea închisă de COVID-19

Recomandări

Gestul minunat făcut de doi români din Tenerife, după ce și-au văzut afacerea închisă de COVID-19

 

Ce-i face pe angajați fericiți la birou. Un birou cu multe ferestre
Birourile s-au golit din cauza crizei COVID-19

Practic, acest coronavirus a accelerat decizia unor angajatori de a testa telemunca.

„Noi făceam studii anul trecut și 8 din 10 angajați își doreau să muncească de acasă și doar 3 din 10 puteau uneori să muncească de acasă. Angajații își doreau acest lucru, acum forțați de împrejurări au decis și angajatorii. Dacă cei care muncesc de acasă dovedesc în această perioadă că sunt la fel de productivi sau mai productivi, cererea va crește”, mai spune CEO-ul site-ului de recrutare EJobs.

La zona de muncă de acasă eram ultimii din Europa, cu doar
0,4%, mult sub media europeană, în timp ce Olanda ajungea la 15%.

Supermarketurile, curieratul, companiile care și-au
orientat producția spre măști și dezinfectanți sunt la turație maximă

Dacă industria ospitalității și cea a organizării de evenimente sunt la pământ din cauza restricțiilor date de criza COVID-19, există domenii care au avut mult de câștigat și care caută angajați.

”Unii medici consultă din ușă, noi riscăm cu pacienții COVID-19”, spun asistenții. Acuzații chiar în spitalul lui Streinu-Cercel. Managerul: ”Istericale de moment”

Recomandări

”Unii medici consultă din ușă, noi riscăm cu pacienții COVID-19”, spun asistenții. Acuzații chiar în spitalul lui Streinu-Cercel. Managerul: ”Istericale de moment”

 

„Pentru zona de retail și mai ales cel alimentar, marile lanțuri de magazine, dar și pentru cele mai mici pentru că bunurile de larg consum, în fiecare zi este Crăciunul la ei acum. ”, dă un exemplu Bogdan Badea.

[embedded content]

Firmele de farma, firmele care produc dezinfectanți, care produc măști, toate funcționează la turație maximă acum. Apoi mai este zona de curierat, cei care livrează lucruri pe toată suprafața României și cred că aici cererea la firmele de curierat este la maximum istoric. La fel și zona de livrare de mâncare

Bogdan Badea, CEO EJobs:

Pâinea noastră cea de toate zilele…

Nu se știe exact cât va mai dura starea de urgență, pesimiștii spun că abia în 2021 vom reintra în normal. Dar perioada asta este prielnică pentru reorientare profesională și pentru reconversie, care din păcate nu este susținută de stat.

„Reconversia profesională e foarte rar folosită în România. Românii zic că au făcut o meserie acum zece ani și cu asta rămân și mentalitatea această nu e benefică. La reconversia profesională stăm cel mai prost din Europa, alături de frații noștri bulgari. Statul polonez decontează orice reconversie profesională angajaților, dacă cineva vrea să se facă IT-is, brutar, motostivuitorist, statul polonez îți plătește cursurile de reconversie profesională dacă există cerere. Îți decontează până la 2000 de euro”, a mai spus Bogdan Badea.

Pericolul speranțelor false de la Antena 3: nu există un vaccin românesc împotriva coronavirus, el nu se află pe lista celor 44 posibile vaccinuri de la ONU

Recomandări

Pericolul speranțelor false de la Antena 3: nu există un vaccin românesc împotriva coronavirus, el nu se află pe lista celor 44 posibile vaccinuri de la ONU

 

Bogdan Badea
Bogdan Badea, CEO EJobs

De exemplu, și înainte de criza de coronavirus exista o criză de patiseri și brutari. „Cred că la câtă pâine se mănâncă zilele astea, cred că să faci cursuri de brutar e o idee bună”, dă un sfat specialistul în piața muncii.

În urmă cu zece ani, piața muncii a mai trecut printr-o criză și există câteva lecții învățate atunci de care ar trebui să ne amintim. „Cea mai bună lecție de învățat din criza 2008-2009 este corectitudinea față de angajați. Atunci s-au întâmplat multe abuzuri și au fost demisii forțate, angajatori care forțau angajații să-și dea demisia, fără salarii compensatorii, era vremea replicii: sunt alții o sută la ușă care vor să muncească, dacă ție nu-ți convine”, explică dinamica Bogdan.

Treptat, polul de putere s-a dus de la angajatori la angajați și s-a simțit asta în ultimii trei ani de zile când candidații și angajații au fost la putere, erau multe oferte de locuri de muncă și atunci apăruse poate acea superficialitate a unor angajați față de locul lor de muncă. Ziceau că dacă sunt dat afară, sunt pline site-urile de recrutare de locuri de muncă, îmi găsesc imediat

Bogdan Badea, CEO Ejobs:

Ideal ar fi să existe un echilibru. Angajatorii să aibă
respect față de angajat și acesta îi va întoarce respectul.

Citeşte şi:

Cadrele medicale infectate la Suceava stau și câte 30 pe secție, șeful CJ Gheorghe Flutur e „într-o rezervă cu duș”

Suceava, cel mai lovit județ de coronavirus, are o singură izoletă. “E-n garaj, o folosim la cazurile grave, de dus la Iași”

Cum arată noile modele simplificate pentru declarația pe proprie răspundere și adeverința de la angajator

Mircea Badea, oprit în trafic de filtrul de Poliție: „Discuția a fost superbă. Tremura tot, săracul”

GSP.RO

Mircea Badea, oprit în trafic de filtrul de Poliție: „Discuția a fost superbă. Tremura tot, săracul”


Horoscop 27 martie 2020. Vărsătorii au nevoie de pace

HOROSCOP

Horoscop 27 martie 2020. Vărsătorii au nevoie de pace

Urmărește cel mai nou VIDEO

Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro