COVID, mai rău ca pirații! 6 navigatori români stau de luni întregi la bordul unei nave blocate într-un golf din Africa Centrală

15 oameni, dintre care șase români, plutesc în ape internaționale, pe teritoriul Gabonului, și așteaptă să ajungă teferi acasă. Când s-au urcat pe o navă care transportă petrol dintr-un port în altul, pe coasta atlantică a Africii, pandemia nu exista și cel mai mare pericol erau pirații din vecinătate. Cum s-a schimbat viața lor în ultimele luni?

În mai, Libertatea a scris despre cum aproximativ 150.000 de navigatori trebuie să schimbe tura și nu pot, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID la nivel global. Cei șase români blocați acum în Africa Centrală sunt un astfel de exemplu, iar povestea început în mai, când, conform contractelor de muncă, ar fi trebuit să se întoarcă acasă, dar granițele au fost închise.La începutul acestei săptămâni, alți șase români, care îi vor schimba, au ajuns în Gabon. Navigatorii speră că vor pleca în câteva zile înapoi acasă. 

“Am știu în ce zonă vin, am știut că este o zonă de piraterie, dar nu m-am gândit că această pandemie ne va prinde aici și o să fie așa de greu de plecat. Până acum, schimburile de aici s-au făcut la timp, indiferent de piraterie și de tot. Pandemia a dat totul peste cap”, spune un navigator de pe vasul CAPE LIMBOH, pentru Libertatea.

***

CAPE LIMBOH este un tanc care transportă substanțe chimice și aparține unei companii franceze. Românii de la bord au contractele intermediate de o companie cu sediul în Constanța, care în prezent are peste 1.200 de membri ai echipajului sub…
Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro