Cum au ratat Patriarhul Daniel și Preafericitul Iohannis să discute ca oamenii, ca să moară mai puțini români

de Cătălin Tolontan

Vasile Bănescu a spus despre investigația Recorder: „Istoricul raportării Recorder la Biserică indică un decerebrat anticlericalism, o patologică fobie la BOR”.

Folosind aceleași cuvinte precum purtătorul de cuvânt al Patriarhiei putem nota că „Istoricul raportării Bisericii la poporul român aflat în criză sanitară indică un decerebrat mandat antiștiință, o patologică fobie la cunoaștere”.

E adevărat că, oficial, au încercat. Prin câteva comunicate formulate parcă în semi clandestinitate, ca să nu se supere electoratul preoțesc, BOR a încurajat vaccinarea. În realitate însă, a fost prăpăd. În Bucovina, popii au trecut din gospodărie în gospodărie și au timorat oamenii ca să nu se vaccineze. ”Dacă așa a zis preotul”, ridicau din umeri primarul și medicul de familie. În sudul țării, la fel. 

La București, da, Vasile Bănescu s-a exprimat cât a putut. El a intervenit, în general nuanțat și constructiv în conversația națională, până și-a atras, spun oameni din interior, mânia toiagelor care se aud în nopțile cu lună pe scările din dealul Patriarhiei.

Însă țara a avut nevoie nu de implicarea purtătorului de cuvânt, ci de exemplul personal pro vaccinare al Patriarhului. 

Credincioșii meritau gesturi dezinteresate, simbolice și ferme din partea înalților prelați. Destui români așteptau vizitele umile ale Patriarhului Daniel în spitalele Covid, ca Prefericitul să-i mângîie pe cei bolnavi sau să participe inopinat la slujbe în bisericile mici de la țară, acolo unde creștinii se uitau, îngroziți, după un semn care să-i îndrume. „Sarea pământului” a fost lăsată la cheremul clerului local, interesat, în general, în menținerea unei dependențe a enoriașilor de el, chiar și cu prețul vieții acestora. Există și exemple remarcabile printre fețele bisericești, nu puține, oameni generoși și empatici, însă linia general-ecleziastică a fost una împotriva organizării sanitare.

Patriarhul nu a înfruntat masa conservatoare a preoțimii, care s-a opus fățiș vaccinării. 

Că nici politicienii nu au știut să negocieze cu Biserica, asta așa e. E culpa lor de egolatri civili. Sfinția Sa președintele Iohannis, versiunea laică a Patriarhului Daniel, putea să se ducă și să vorbească, de la om la om, cu reprezentanții BOR. Sau, pur și simplu, să discute cu preoții de la țară. Până la urmă, președintele e ales de cetățeni, nu are prinse în jurul gleznelor formalismele lumii clericale. Putea să facă pasul. 

Un dialog deschis între șeful statului laic și Patriarh, la televizor, în fața națiunii, ar fi rămas în istoria concilierii și ar fi construit un momentum. Nu neapărat în favoarea vaccinării, ci în favoarea ideii de împreună. 

Evident, fiecare om ar fi decis după propria credință și judecată, însă am fi fost o nație, nu un pluton de execuție în care fiecare să arătăm cu degetul la celălalt până să ajungem la peste 400 de morți pe zi.

Să nu credeți că nu li s-au solicitat interviuri. Presa i-a căutat insistent pe cei doi capi, unul al statului, celălalt al Bisericii. Însă cererile au fost direcționate la adevăratul cap al Bisericii, la Iisus. Se așteaptă încă un răspuns de acolo. Și un ajutor către secțiile ATI.

Biserica nu a făcut în pandemie gesturile pe care le face în general

O implicare reală a BOR ar fi adus mulțumire sufletească și susținere inclusiv celor, mulți, foarte mulți, care au nevoie de argumente factuale pentru a le arăta prietenilor ca să se opună sofismului: „Eu nu am nevoie de Biserică, am o legătură directă cu Dumnezeu”. 

A fost Biserica atacată insistent în această perioadă? Da. S-au nesocotit lucrurile bune făcute de ea? Da. 

Însă BOR ar fi putut să se implice în criza sanitară așa cum s-a implicat în general în caritate. Putea să arate celălalt obraz, în timp ce continua să predice salvarea unei populații vulnerabile, elevate măcar de la statutul groaznic de ultimii din Europa. Căci suntem ultimii de pe continent la grija pentru viața noastră și a aproapelui nostru. Suntem cei de pe urmă la iubire dacă există așa ceva.

Încercarea prin care trecem s-a dovedit, până acum, peste puterile noastre nu doar ca Biserică, ci și ca societate. 

Vine era populismului

Locul dezbaterilor la lumină, locul simbolic pacificator al Patriarhului și al președintelui de țară, au fost luate de limbajul urii pe Facebook. Consecința incompetenței și a dihoniei?

Ne îndreptăm spre un populism la guvernare, urmare a dominanței populismului în sfera publică, are dreptate Violeta Alexandru când anunță asta, ea, o femeie care spune adevărul în numele tuturor bărbaților care o dăm după cireș. 

Se anunță refluxul. România TV și Antena 3 sunt difuzoarele noii realități. Nu poți să schimbi postul, poți doar să dai mai tare sau mai încet. 

Rolul Facebook și Google

Când nu e Gâdea, e Facebook, când nu urlă bandele de breaking news de la România TV vine Google să așeze în selecția sa, în continuare, site-uri care propagă teoria conspirației. Da, toată lumea rațională face eforturi, Google încearcă să nu fie rău, însă va dura mult până va repara răul făcut.

Intrăm în zodia populismului. După cum merg lucrurile pe scena politică, preluarea scenei de către radicali se va întâmpla mai devreme, nu mai târziu. 

Patriotism poate înseamnă și să nu moară oameni degeaba, nu?

În fața acestor derulări de evenimente, ca și în fața pandemiei, fiecare dintre noi e liber să aibă propriile opinii, dar nu poate avea propriile fapte. Faptele spun că Biserica Ortodoxă Română n-a găsit resursele să ajute. 

Poate liderii BOR consideră că sunt conectați la o altă misiune, sacră, națională și patriotică, o ștafetă care vine de la Decebal și merge pînă la Netflix. 

Dar ce poate fi mai patriotic decât să împiedici suferința și moartea evitabilă și în singurătate a părinților, bunicilor și copiilor noștri? Căința e un lucru la care vom avea timp să reflectăm cîtă vreme vom fi guvernați și păstoriți în continuare de cei cărora le pasă doar de mărirea lor. 

Vine populismul și avem nevoie de toată puterea de a fi împreună.

"Și noi aflăm lucruri din presă". Anamaria Prodan rupe tăcerea după ce Reghecampf a depus actele de divorț

PARTENERI – GSP.RO

„Și noi aflăm lucruri din presă”. Anamaria Prodan rupe tăcerea după ce Reghecampf a depus actele de divorț


Vești cumplite pentru Gabriel Cotabiță la spital. Diagnosticul tulburător primit din partea medicilor

Playtech.ro

Vești cumplite pentru Gabriel Cotabiță la spital. Diagnosticul tulburător primit din partea medicilor


Scandal uriaş în avionul naţionalei României U21: trei jucători s-au înjurat ca la uşa cortului. O stewardesă a fost agresată verbal: reacţia FRF

Observatornews.ro

Scandal uriaş în avionul naţionalei României U21: trei jucători s-au înjurat ca la uşa cortului. O stewardesă a fost agresată verbal: reacţia FRF


Horoscop 13 octombrie 2021. Balanțele au ocazia de a-și pune ordine în gânduri și a-și recăpăta siguranța de sine

HOROSCOP

Horoscop 13 octombrie 2021. Balanțele au ocazia de a-și pune ordine în gânduri și a-și recăpăta siguranța de sine


Motivul pentru care o femeie internată cu Covid-19 nu vrea să se vaccineze

Știrileprotv.ro

Motivul pentru care o femeie internată cu Covid-19 nu vrea să se vaccineze


Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani

Telekomsport

Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani


Tratează imperfecțiunile pielii cu UFO2! Rezultate în 2 MINUTE!

PUBLICITATE

Tratează imperfecțiunile pielii cu UFO2! Rezultate în 2 MINUTE!

Urmărește cel mai nou VIDEO

RECOMANDĂRI

Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro