De ce dârdâie sute de mii de bucureșteni în apartamente? Angajați ELCEN: 20% din agentul termic se scurge în pământ

Zi de zi, site-ul Termoenergetica – fostul RADET – publică un document numit „Funcționare Sistem Termoficare”. Sâmbătă 16 octombrie, există nu mai puțin de 26 de pagini de:

  • Avarii;
  • Parametri insuficienți de furnizare a agentului termic;
  • Manevre de echilibrare a rețelei termice care duc la funcționare deficitară.

Față de acum 4 zile, doar o treime dintre cazuri au fost rezolvate – erau 36 de pagini de probleme.

Cel mai bine stă sectorul 3, unde doar câteva străzi nu primesc căldură. La polul opus, cele mai afectate sectoare, conform tabelului, sunt 1, 5 și 6.

Și nu doar conform tabelului. Buletin de București a publicat, acum 3 zile, declarații ale șefului Termoenergetica, Claudiu Crețu, care afirma că „faptul că CET Grivița și Vest Energo nu funcționează din motive financiare, afectează întreg sistemul în sectoarele 1, 5 și 6”.

Motivul, prețul prea mic reglementat de ANRE pentru gigacalorie și datoriile Municipalității către cei doi operatori. 

Primul, deținut de Consiliul Local Sector 1, celălalt, un privat care, pe vremea lui Ceușescu, asigura căldura și apa caldă pentru uzinele URBIS/UREMOAS din cartierul Militari.

Cu toate acestea, sursele ziarului au indicat că Grivița și Vest Energo nu reprezintă giganți față de restul centralelor, „asigurând aproximativ câte 5% din agentul termic necesar”.

  • În București, ELCEN, companie controlată de Ministerul Energiei, produce energia termică în patru centrale: CET Vest, CET Sud, CET Progresul și CET Grozăvești. Mai departe, energia termică este transportată de la poarta termocentralelor la fiecare bloc de către Termoenergetica, urmașul fostului RADET, societate a primăriei.

De ce vine apa călâie în calorifere

Libertatea a stat de vorbă cu angajați ELCEN care cunosc bine situația și o descriu pentru ziar. Ei dau vina pe starea precară a sistemului de transport și distribuție, care face ca o mare parte din agentul termic să se piardă în drumul spre calorifere.

„Din cauza stării conductelor, o mare parte din agentul termic se scurge în pământ, iar ELCEN trebuie să adauge apă la centrală. Spre exemplu, la CET Vest trebuie să adaugăm 500 de tone de apă pe oră deoarece se scurge apa din conductă. Aceasta este apă rece la 15 grade, care răcește apa caldă, încălzită de centrală. Astfel că, în loc să livrăm apa la 77-78 de grade, ELCEN livrează la 72-74 de grade”, povestesc ei.

E motivul pentru care, afirmă oamenii din ELCEN, în zonele îndepărtate de centrale apa ajunge călâie, iar caloriferele au temperatura mai scăzută decât corpul uman, uneori pe la 30-35 grade. 

„Avem de recuperat 400 de milioane de lei de la Termoenergetica”

Conform ELCEN, care gestionează centralele, pe lângă Vest Energo și CET Grivița, nu funcționează nici CET Progresul, aflată în subordinea lor. 

În schimb, CET Vest și Grozăvești, plus CET SUD adaugă sute tone de apă la fiecare oră din cauza scurgerilor din rețea, au explicat pentru Libertatea surse din conducerea ELCEN.

„Mai are fostul RADET un CET mic la Casa Presei, dar acela alimentează o zonă mică. Per total, acum ELCEN injectează 2.100-2.200 de tone apă de adaos în fiecare oră, la un debit pe rețeaua de termoficare de 11.000 de tone, deci aproape 20%”, spun sursele citate.

Ca o comparație, în perioada de ger „debitul pe rețeaua de termoficare este, de regulă, de 18.000-20.000 de tone, iar adaosul crește la 2.500 de tone”. 

Când temperatura de afară scade spre zero temperatura apei la poarta centralei va fi la 90 de grade, iar dacă temperatura exterioară scade la -4 grade, ELCEN livrează apa între 90 și 100 de grade. 

„Problema e că nu suntem plătiți, avem de recuperat aproape 400 de milioane de lei de la Termoenergetica”, spun reprezentanții ELCEN.

„Apa pe care o adăugăm trebuie plătită la Apele Române, gazul pe care îl ardem, la Romgaz. Ce facem, ne apucăm iar să rostogolim datorii? Principala problemă e că nu se fac lucrări. Le-am zis la Termoenergetica să mai izoleze din zonele unde ei știu că se pierde mult agent termic și să facă lucrări. Să știe omul că două săptămâni nu primește, dar se repară. Ar fi trebuit să zbârnâie lucrările, și nu de acum, ci din vară. Așa, doar peticim”, conchid aceștia.

„Sunt probleme punctuale, va mai dura câteva zile până când ajungem la un echilibru hidraulic. Adică creștem presiunea și debitul cât se poate de încet și treptat, pentru că rețeaua are foarte mari probleme și nu rezistă la debite ridicate”, a explicat șeful Termoenergetica, Claudiu Crețu, la Digi 24.

Nicușor Dan: aflăm prețul la sfârșitul lunii

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan,a declarat, vineri 15 octombrie, la Europa FM, citat de News.ro, că preţul gigacaloriei va ajunge undeva la 600 de lei de la 490 de lei fără TVA. Adică o creștere de 110 lei.

„Răspunsul final o să vină de la ANRE prin noiembrie, adică pe 27 octombrie pentru 1 noiembrie”, a spus Nicușor Dan.

Într-un răspuns pentru Libertatea, primarul Capitalei spunea, în cursul săptămânii, că speră să primească un ajutor din partea Guvernului pentru subvenționarea gigacaloriei. „Dacă Guvernul decide să nu subvenţioneze, voi stabili împreună cu Consiliul General al Municipiului București dacă vom suporta această subvenție sau mai mult din ea”, a declarat Nicușor Dan.

În prezent, Primăria Capitalei compensează circa două treimi din preţul gigacaloriei.

Citeşte şi:

Peste 15.200 de cazuri și 350 de decese COVID, în ultimele 24 de ore. Număr fără precedent de pacienți la ATI

Înregistrări cu o profesoară de muzică spunându-le copiilor de 13 ani că dacă te vaccinezi „ajungi legumă peste doi ani”

Florin Cîțu își laudă Guvernul pentru ratingurile de țară. „Mergem în direcția bună”

Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„

PARTENERI – GSP.RO

Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„


Amanta lui Reghe, scandal uriaş cu un reporter. Detalii bombă despre trecutul Corinei

Playtech.ro

Amanta lui Reghe, scandal uriaş cu un reporter. Detalii bombă despre trecutul Corinei


Imaginea durerii: Două fetiţe de patru și șase ani, care aveau la ele doar o foaie cu o adresă, au fost găsite rătăcind lângă granița americană

Observatornews.ro

Imaginea durerii: Două fetiţe de patru și șase ani, care aveau la ele doar o foaie cu o adresă, au fost găsite rătăcind lângă granița americană


Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic

HOROSCOP

Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic


RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat

Știrileprotv.ro

RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat


Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii

Telekomsport

Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: „M-a chemat în cameră şi…”. Cine e agresorul: primele informaţii


Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021

PUBLICITATE

Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021

Urmărește cel mai nou VIDEO

RECOMANDĂRI

Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro