Exxon nu mai poate vinde zăcămintele din România fără acordul statului. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial

De
Daniel Ionașcu,

Vineri, 28 februarie 2020, 11:45

Ordonanța fusese adoptată de către Guvernul Orban înainte ca acesta să fie demis prin moțiune de cenzură, dar a fost publicată joi seara, potrivit G4Media.

Aceasta prevede că Guvernul poate aproba rezilierea unui acord petrolier din motive de securitate națională.

Reamintim, Exxon vrea să plece de mai mult timp din România, după ce PSD a adoptat legea offshore și a impus un preț fix al gazelor de producție internă prin Ordonanța 114. Aceasta din urmă a fost reparată de curând de către Guvernul Orban, dar Exxon negociază în continuare plecarea.

OMV vrea schimbarea legii offshore

Exxon deține 50% din perimetrul Neptun Deep, în care a fost descoperit în anul 2012 un zăcământ estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Restul acțiunilor este deținut de către Petrom, însă OMV a anunțat că are nevoie de modificarea legii offshore pentru a decide asupra exploatării sale.

Ținta Lukoil

Grupul rus Lukoil este interesat de preluarea acțiunilor Exxon, însă oficialii români sunt îngrijorați din cauza apropierii acestuia de către Kremlin. Lukoil cooperează cu Gazprom în Rusia.

În România, Lukoil deține a treia rețea de benzinării ca întindere, după cele Petrom și Rompetrol, plus rafinăria Petrotel de lângă Ploiești.

De asemenea, compania poloneză de stat PGNiG este interesată, ca și producătorul român de stat Romgaz, care ar dori o cotă minoritară de acțiuni.

Dan Puric: "Am făcut o conferință ca să ajut o fată care era oarbă. Am strâns 6.000 de euro, biserica vreo 4.000. Și i-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem» Reacția lui Becali

GSP.RO

Dan Puric: „Am făcut o conferință ca să ajut o fată care era oarbă. Am strâns 6.000 de euro, biserica vreo 4.000. Și i-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem» Reacția lui Becali


Horoscop 28 februarie 2020. Balanțele fac planuri amănunțite

HOROSCOP

Horoscop 28 februarie 2020. Balanțele fac planuri amănunțite

Urmărește cel mai nou VIDEO

Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro