Fostul internațional Ovidiu Stângă, informații din Olanda: oamenii sunt prudenți, dar nu panicați. Autoritățile transmit mesaje simple și clare

De
Eduard Apostol,

Sâmbătă, 28 martie 2020, 10:00

Ovidiu Stângă, fost internațional al “tricolorilor”, fost campion cu PSV Eindhoven, locuiește de ani buni în Olanda, doar câteva angajamente l-au făcut să vină de-a lungul vremii în țară, la Craiova sau la București.

“În Olanda sunt mult mai multe cazuri decât în România, peste 5.000 de cazuri, 276 de morți, multă lume este izolată în casă, dar e disciplină și speranță. Eu stau în zona de focar a coronavirusului, Eindhoven, Tillburg, Breda, aproape două mii de cazuri, dar nu sunt restricții foarte mari, fiindcă oamenii sunt conștienți de ceea ce trebuie să facă și ce nu. Populația gestionează relativ bine situația. Sunt deschise doar magazinele alimentare de cartier.

Teamă există, dar oamenii sunt educați, iar bătrânii au fost puși în temă cu ceea ce riscă”, a explicat pentru Libertatea sportivul de 47 de ani, care este deja de 4 ani antrenor secund la echipa de fotbal feminin a celor de la PSV Eindhoven.

Mesaje simple și clare

“Lumea nu e debusolată, aiurită, știe că trebuie să se păzească. Doar cei cu probleme respiratorii sunt mai expuși. Mesajele sunt mai clare, mai simple, nu vorbesc mulți specialiști. Nu pompează teamă. Iese premierul o dată la două zile și spune ce are de zis, atât. Au și o politică mai simplistă. Iar oamenii nu se panichează”, a mai spus Stângă.

”Să fim lăsați în pace! Așa e la război!” Nu, nu e așa, domnule Streinu-Cercel

Recomandări

”Să fim lăsați în pace! Așa e la război!” Nu, nu e așa, domnule Streinu-Cercel

 

Acesta a povestit și cum decurge viața la Eindhoven și-n restul Olandei: “Sunt două săptămâni de când stau în casă, lucrez de acasă, mai exact. Ies o dată pe zi la supermarket, unul la un metru în spatele celuilalt la coadă. În parcuri poți să ieși, dar nu mai mult de două persoane și nu trebuie să stai în același loc. Faci ruta pe care ți-ai propus-o și te întorci acasă”, a mai spus fostul fotbalist.

Olandezii n-au probleme financiare, adică au forță, de aceea, probabil, că nici nu se panichează cum o facem noi, românii, de exemplu. Guvernul a transmis că acoperă salarizarea tuturor, lumea e liniștită.

Ovidiu Stângă

Olandezii au renunțat la Bac

“Am doi copii, Lucas și Darius, învață de câteva săptămâni de acasă, iar de două ori pe săptămână au video-school cu profesorii, cu ceilalți colegi”, a povestit Ovidiu.

Marți, guvernul olandez a anunțat anularea examenelor centrale de final de studii, echivalentul Bac-ului de la noi. Validarea sau nu a diplomei de încheiere a studiilor va fi determinată pe baza notelor obținute în cursul anului școlar. “Vreau, în aceste vremuri de criză, să le dau tuturor elevilor posibilitatea să obţină o diplomă completă şi să avanseze fără pauză spre învăţământul superior”, a declarat ministrul olandez al educaţiei, Arie Slob.

Ministerul Educaţiei din Olanda încurajează instituţiile şcolare să organizeze examene de la distanţă, de exemplu prin videoconferinţă. Dacă şcolile nu sunt în măsură să efectueze teste şcolare la distanţă, acestea pot să se deruleze în clădiri, respectând o distanţă de securitate de 1,5 metri.

Motivul pentru care în Germania sunt atât de puţine decese de coronavirus. Explicatia virusologului Christian Droste

GSP.RO

Motivul pentru care în Germania sunt atât de puţine decese de coronavirus. Explicatia virusologului Christian Droste


Horoscop 28 martie 2020. Racii au șansele unei revigorări ample

HOROSCOP

Horoscop 28 martie 2020. Racii au șansele unei revigorări ample

Urmărește cel mai nou VIDEO

Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro