Giuseppe Tateo, italianul cu doctorat în Catedrala Mântuirii Neamului: „Miniștrii educației de acum o sută de ani au crezut că banii trebuiau folosiți pentru educație”

Giuseppe Tateo a publicat în acest an cartea „Under the sign of the Cross” („Sub semnul Crucii”), lucrare de doctorat despre construcția Catedralei Mântuirii Neamului, pentru Institutul de Antropologie Socială „Max Planck” din Germania. Italianul care vine în România constant de aproape 15 ani a privit cu înțelegere frământările sociale din jurul construcției și totodată, cu distanța unui străin crescut în spirit catolic. Libertatea l-a provocat la un interviu pe tema cărții sale și a disputelor ce însoțesc construcția Catedralei de mai bine de un secol.

Cartea, care urmează să fie tradusă și lansată și în România, urmărește proiectul Catedralei Mântuirii Neamului de la prima sa mențiune, în 1881. Un proiect care a fost ținut la sertar peste un secol fiindcă în realitate, a stârnit mereu aceeași controversă și aceeași întrebare de la fostul ministru al educației Spiru Haret până în aceste zile: facem catedrala sau investim în educație și sănătate?

Coperta cărții lui Giuseppe Tateo

Giuseppe a ajuns prima oară în România în 2007, ca voluntar. Avea 17 ani atunci. Acum are 31, vorbește o română impecabilă, îi place țara noastră și chiar își dorește ca în următorii ani să locuiască și să lucreze aici.

<br…
Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro