Warning: ftp_fget() expects parameter 1 to be resource, null given in /var/www/newsromania.info/html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 143

Poveștile nepoatei emblematicului antrenor și jucător de hochei pe gheață Lajos Vákár: “Eu am făcut patinaj viteză. Bunica a fost primul portar de hochei”

De
Mihai Toma,

Marți, 31 martie 2020, 21:00

  • Lajos și Erzsebet Vakar au avut trei copii, Lajos junior, Tamas și Katalin. Libertatea a vorbit cu Katalin Vákár, fiica lui Lajos junior, și el fost jucător, la SC Miercurea Ciuc și Steaua și fost internațional, plecat dintre noi în 2012.
  • Katalin Vákár, 52 de ani, fostă patinatoare de viteză cu rezultate bune la naționale, trăiește în Miercurea Ciuc, are grijă de cei 8 nepoți și istorisește povești nemuritoare despre bunicul și despre tatăl ei.
  • “Deocamdată, nu avem în județ nici un caz de coronavirus. Nu e panică în oraș. Stăm acasă, completăm declarații și mai mergem la magazin, pentru cumpărături”, spune Katalin.
  • Deține o mică fabrică de confecții, unde face de ștergare și fețe de masă cu imprimeuri cu motive secuiești. Mai trece timpul lucrând la mașina de țesut, “moșternire de la bunica”.
Vákár Katalin

“De la un Vákár la… alt Vákár”

Hocheiul, sporturile de iarnă în general, înseamnă perioada dintre un Vákár până la alt Vákár…

Vákár Lajos:

Potrivit legendei, hocheiul din Ciuc își are începuturile în luna noiembrie
a anului 1928, când, la cinematograful Vigadó din oraș, înaintea unui film
artistic, a rulat un documentar despre meciurile de hochei pe gheață dintre naționalele
Austriei și Canadei.

“Și noi putem face așa ceva”. Crosele de salcie și pucurile din vitrina librăriei

Atât i-a trebuit tânărului Vákár Lajos, 18 ani: “Și noi putem face așa ceva!”.

Și-a convins părinții, proprietari ai unei librării din oraș, să-l ajute să comande materiale specifice și, se spune, primele crose din lemn de salcie și primul puc ar fi apărut, mândre, în vitrina magazinului familiei Vákár. Iar peste un an, Lajos va face deja o comandă serioasă la Viena pentru echipament “profesional”, va strânge alți pasionați și vor începe deja antrenamentele!

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP

Recomandări

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP

 

Vákár Lajos a fost membru al echipei în primul meci oficial din istoria hocheiului ciucan, partidă organizată, rețin arhivele, pe 6 ianuarie 1929, la Sinaia, împotriva echipei bucureștene Telefon Club.

O carte poștală în memoria lui Vákár Lajos, emisă în 2010.

Realitatea care bate legenda și fiul care a jucat la Steaua

Treptat, realitatea a surclasat legenda. Vákár, membru fondator al clubului de hochei pe gheață din oraș, unde și-a petrecut aproape întreaga carieră până la retragerea sa din 1954, cu excepția unei scurte perioade la Telefon Club București (1935-1937, trei titluri), a adăugat două titluri și cu Ciucul (1949 și 1952) și a participat la trei Mondiale cu naționala României (1933, 1934, 1935). După ce s-a retras din joc, a ajutat HSC Miercurea Ciuc fie ca antrenor, fie în calitate de consilier.

Bunicul, ca jucător.
Bunicul, în cartea de onoare.

Tradiția a fost continuată strălucit de fiul său Lajos, fost jucător al Ciucului și al Stelei, component al naționalei României, și de unul dintre nepoții săi.

Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”

Recomandări

Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”

 

Vákár Lajos junior, tatăl Katalinei, într-o imagine din 1969.
Tată și fiu, la pozițiile 44 și 45, în cartea de onoarea a clubului din Ciuc.

Katalin, patinatoarea de viteză și cei 8 nepoți

Katalin Vakar, 52 de ani, e nepoata lui Lajos Vakar senior. Și fiica lui Lajos junior, plecat dintre noi în 2012. S-a lipit, ca toți membrii familiei, de un sport de iarnă: “Am făcut patinaj viteză, cu rezultate destul de bune în probele de 500 și 1.500 de metri. Cel mai sus, locul 3 la naționale, mă băteam cu colegele mele Biborka Ballo și Hajalka Szekely”.

Katalin Vákár, pe vremea când concura.

Fiica, Kriszta, îi moștenește gena de patinator de viteză.

Kriszta Pogracz Vákár

“Stați să număr în gând câți nepoți sunt în familie. Sunt 8”, spune Katalin.

Când bunica joacă hochei

Fratele lui
Katalin, stabilit acum la Tg. Mureș, a jucat și el. Iar alt nepot a fost portar
de hochei.

Rugată să-și amintească ceva ce nu s-a mai spus despre bunicul ei, Katalin istorisește dintr-o suflare: “A insuflat microbul hocheiului tuturor celor din familie. Ca să aibă jucători îndeajuns, la început, vrând-nevrând, și bunica Erzsebet a trebuit să joace! A fost primul portar-femeie din istoria hocheiului românesc”.

Gheața care nu e rece, ci fierbinte

“Îmi plăcea să mă duc la patinoar, fiindcă aici e o religie această disciplină. Țin minte meciurile tatei, de la Campionatul Mondial, grupa C, din 1972. Am fost așa de mândră că mă lua cu el pe gheață, în brațe!”, rememorează femeia.

Katalin, stânga, merge și azi la patinoar.

Când ești pe gheață de copil, nu ai cum să nu iubești această suprafață lucioasă și rece! De fapt, să știți, nu e rece deloc. E fierbinte.

Katalin Vákár:

Cine a trădat în familie

Cine e singurul membru cunoscut al familie care a trădat: “Mama, fiindcă a făcut volei”.

Iar Katalin trădează și ea un pic. Merge la pationoar cu nepoțica, dar se mai relaxează acum la un meci de handbal sau la schi.

Katalin, la încălzire, înaintea unui meci de handbal.
Katalin, pe schiuri.

Katalin și mama ei lucrează imprimeuri textile cu modele secuiești și colectează obiecte de artizanat și broderie de pe Valea Ghimeșului.

Alături de mama ei, lucrând imprimeuri textile.

Poze de familie și poza din “Viața Nouă”

Katalin ne-a pus la dispoziție câteva poze rare, în care apar bunicul și tatăl ei.

“Să știți că, din perioada când juca bunicul sau tata, nu am decât câteva imagini”, se scuză. Toate pozele sunt în acest articol.

Lajos Vakar junior (primul din stânga, pe rândul de sus), cu lotul echipei din Miercurea Ciuc.

De asemenea, ne-a trimis o poză în numărul 9, anul 1973, al revistei bilunare Uj Elet (Viața Noua), care era editată la Tg. Mureș.

“Să vedeți ce înseamnă acest sport pentru orașul nostru”. Pe prima pagină, revista, care acoperea domenii artistice precum teatru, arte plastice, muzică, film socio-culturală și care a apărut între 1959 și 1989, avea pe copertă doi jucători de hochei postați în fața patinoarului nou-construit și un model. “Stați liniștiți, nu sunt eu în poză! Nici mama!”.

Revista Viața Nouă, 1973, sau ce înseamnă hocheiul la Miercurea Ciuc.

Fotografia e realizată de regretatul József Marx, al cărui nume îl poartă un club foto din Tg. Mureș.

Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro