PSD vrea să modifice Ordonanţa prin care se amână plata ratelor la bănci. Ciolacu: „Până în septembrie să nu se plătească dobânzi la dobânzi”

De
Valentina Postelnicu,

Duminică, 29 martie 2020, 09:31

„Ce fac Orban și guvernul care a fost pus pentru a avea puteri depline și a conduce? Mai nimic. Au dat o ordonanță de urgență joi, care nici acum nu a fost publicată. În acest timp, oamenii sunt îngrijorați de ratele care vin peste ei, în condițiile în care mulți nu mai au salarii. Săptămâna viitoare vom trece prin Parlament o lege care va oferi celor care au rate o amânare până la sfârșitul lui septembrie. Și fără să plătească dobânzi la dobânzi, cum vrea #CituLucruriFantastice”, a scris Marcel Ciolacu, sâmbătă seară, pe Facebook.

Liderul PSD precizează că „În Marea Britanie, guvernul a adoptat urgent măsuri pentru protejarea celor care au rate. Băncile deja procesează zeci de mii de cereri ale celor care au aplicat. De asemenea, același guvern ia măsuri pentru toți cei care au fost disponibilizați pentru că au fost închise nenumărate afaceri”.

Cum explica Florin Cîţu faptul că românii vor plăti dobândă, în cazul amânării plăţii ratelor cu până la 9 luni

Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, afirma, într-o postare video pe Facebook: „Cei care vorbesc de dobânda la dobândă (capitalizarea dobânzii) nu înțeleg cum funcționează o piață financiară şi cum funcționează o economie în general”.

„Pe perioada celor nouă luni de zile, cât se amână plata ratelor, sistemul financiar-bancar trebuie să funcționeze, or pierderile suferite s-ar fi repercutat asupra celor care își vor plăti în continuare ratele la timp”, a explicat, vineri seară, la Digi24, ministrul finanțelor, Florin Cîțu.

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”

Recomandări

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”

 

El continua: „Tot ceea ce plătim noi astăzi, vom plăti prin taxe în viitor. Tot ceea ce pierd companiile astăzi va fi taxat în alte costuri”.

Ponta: „Ordonanţa nu este dată să vă ajute pe dumneavoastră sau firmele româneşti, e dată să ajute băncile!”

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a criticat, vineri, ordonanţa de urgenţă privind amânarea ratelor la bănci, susţinând că aceasta este dată să ajute băncile şi „legalizează cămătăria”.

„M-am uitat pe text, aşa cum e el acum. (…) S-a pus denumirea de ordonanţa de dobândă la dobândă. Aşa e, e cel mai revoltător. Ordonanţa nu este dată să vă ajute pe dumneavoastră sau firmele româneşti, e dată să ajute băncile. Dacă dumneavoastră nu puteţi să plătiţi că nu mai aveţi salarii, nu mai e deschisă firma, domnul Orban cu domnul Cîţu s-au gândit nu să vă ajute pe voi, ci să ajute băncile şi dobânda la ce nu plătiţi acum se adaugă la creditul de bază şi se calculează dobânzi şi la dobânzi. Până ieri era ilegal acest lucru. Deci, Cîţu ieri a adus regula cămătarilor în lege, a legalizat cămătăria – dobândă la dobândă”, a afirmat Ponta într-un mesaj video postat pe Facebook.

Guvernul a adoptat, joi, Ordonanţa de Urgenţă care prevede amânarea plăţii ratelor la credite, la cerere, cu până la 9 luni.

Solicitarea de suspendare a ratelor la creditele bancare se va putea face doar până la finalul stării de urgență din România, iar ratele se pot amâna pe maximum 9 luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020, a declarat Florin Cîțu, ministrul finanțelor, după ședința de Guvern.

Horoscop 29 martie 2020. Fecioarele sunt preocupate de imagine

HOROSCOP

Horoscop 29 martie 2020. Fecioarele sunt preocupate de imagine

Urmărește cel mai nou VIDEO

Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro