(Publicitate) Tuia, cea mai bună opțiune pentru gard viu

Astăzi tuia devine din ce în ce mai populară în proiectarea zonelor urbane, a grădinițelor de flori din curți și a perimetrului de spații verzi din jurul blocurilor. Tuia are câteva zeci de specii și soiuri: cu diferite culori ale acelor, cu creștere rapidă în fiecare an, o coroană sferică, conică etc. În România se găsesc numeroase grupuri de tuia care s-au dovedit a se menține bine la condițiile climatice. Datorită rezistenței lor pe timp de iarnă, le permite să reziste la perioadele geroase ale anului. Unele soiuri europene necesită adăpost pe timp de iarnă, dar aceste tipuri sunt foarte rare în țara noastră, și sunt achiziționate doar de colecționari, care le creează condiții adecvate. În majoritatea regiunilor din țara noastră este plantată thuja occidentalis smaragd. Acesta este cel mai bun tuia, care poate atinge o înălțime de 5 m, cu o creștere anuală de aproximativ 10 cm. Are o culoare verde strălucitor pe tot parcursul anului. Crește bine pe toate tipurile de soluri umede până la soluri nutritive. Arată minunat plantat singur sau în grupuri, în compoziții de design și gard viu.

Tuia – copacul vieții

Acest tip de gard viu este mai adaptat la climatul nostru, patria sa fiind Canada, unde condițiile sunt similare cu media de la noi.  Thuja occidentalis smaragd poate crește la umbra, umbra parțială și la soare și nu necesită udări frecvente. Se înțeleg bine cu alte plante. Coroana este frumoasă, densă, conică, de culoare verde deschis. Această specie este foarte valoroasă datorită rezistenței sale, care îi permite să fie utilizată la fabricarea gardurilor vii și a decorului peisagistic. Coroana și densitatea acestuia sunt menținute prin tăiere regulată și în orice formă. Cerințele pentru această specie sunt fie locuri umbrite, fie locuri însorite, în acest caz necesitând udare regulată.

Thuja occidentalis smaragd este deosebit de robust și este foarte potrivit pentru gard viu. Arborele vieții crește încet, așa că durează puțin mai mult până când vei avea un gard viu înalt, opac, în grădină. Acest tip de tuia este ușor de întreținut, robust, se comport bine la tăiere și, mai ales, este rezistent la vânt. Tuia occidentalis smaragd este denumit și arborele vieții, deoarece poate crește la umbră sau la soare. Thuja occidentalis smaragd este, de asemenea, deosebit de flexibil și îți permite să îi dai o formă mai îngustă sau mai largă, după cum dorești. Thuja occidentalis smaragd este un copac occidental al vieții și aparține astfel coniferelor. Este deosebit de popular datorită acelor sale proaspete, verde smarald.  

Thuja occidentalis smaragd – Forme și compoziții peisagistice

Coroana acestui tip de gard viu cu creștere rapidă se poate modela în orice formă. Cu câteva secole în urmă, grădinarii francezi și englezi au început să creeze parcuri arhitecturale întregi de sfere, coloane, piramide, cuburi și alte forme geometrice din gardul viu de tuia. Astăzi s-a dezvoltat o întreagă tendință în designul peisajului – arta topiară de a crea figuri de animale, oameni, mașini, obiecte de artă celebre din ramurile sale moi. Ramurile pot fi create frumos în formă de evantai, uneori răsucite în spirală. Thuja are efect medicinal, acele sale emit fitoncide, care dezinfectează și purifică aerul, de aceea este util să fie plantat lângă o casă sau o zonă de recreere.

Pentru toate aceste calități și asemănarea externă cu chiparosul sudic, designerii de peisaje din latitudini climatice temperate s-au îndrăgostit de tuia pe care îl folosesc pentru a forma garduri vii. Această plantă de conifere este nepretențioasă și are o mare varietate de tipuri, ceea ce îi permite să fie inclus în diferite compoziții peisagistice sau folosit în locul gardului tradițional. Thuja  occidentalis smaragd este un conifer minunat care poate fi utilizat chiar și pentru grădinăritul decorativ al parcelelor personale.

Când alegi un soi de tuia, ar trebui să citești despre rezistența la îngheț a unui anumit tip. Există tabele de corespondență speciale pentru aceasta. Un factor important este rata de creștere și înălțimea plantei la vârsta adultă. Pentru pante alpine, este mai bine să alegi soiuri pitice cu o creștere anuală minimă, dar pentru un gard viu ai nevoie de exemplare mari, cu o repunere rapidă a lăstarilor. Atunci când alegi thuja occidentalis smaragd și alte opțiuni multicolore pentru a forma un gard viu, ar trebui să te concentrezi pe aceeași înălțime a arbuștilor adulți.

Îl recunoști? În copilărie a muncit să nu rămână pe stradă, azi e celebru în România

PARTENERI – GSP.RO

Îl recunoști? În copilărie a muncit să nu rămână pe stradă, azi e celebru în România


BOMBĂ! Gigi Becali a RĂBUFNIT! De ce nu a vrut să îl ajute pe soțul Corneliei Catanga. Latifundiarul a spus CLAR

Playtech.ro

BOMBĂ! Gigi Becali a RĂBUFNIT! De ce nu a vrut să îl ajute pe soțul Corneliei Catanga. Latifundiarul a spus CLAR


Politician filmat în timp ce consuma cocaină în bolidul său de lux, în Turcia „Sunt victima aici!”

Observatornews.ro

Politician filmat în timp ce consuma cocaină în bolidul său de lux, în Turcia „Sunt victima aici!”


Horoscop 1 aprilie 2021. Leii este important să își păstreze entuziasmul și să își dorească să rămână optimiști

HOROSCOP

Horoscop 1 aprilie 2021. Leii este important să își păstreze entuziasmul și să își dorească să rămână optimiști


Lovitură pentru fumători. Cât va costa un pachet de țigări începând de joi

Știrileprotv.ro

Lovitură pentru fumători. Cât va costa un pachet de țigări începând de joi


Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: "M-am simţit umilită". El e idolul naţiunii

Telekomsport

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: „M-am simţit umilită”. El e idolul naţiunii


Ce are deosebit colecția de primăvară 2021 H&M (PUBLICITATE)

PUBLICITATE

Ce are deosebit colecția de primăvară 2021 H&M (PUBLICITATE)

Urmărește cel mai nou VIDEO

RECOMANDĂRI

Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro