Reportaj la Bumbești-Pițic, peste deal de coronavirus: ”E de ajuns doar să bată vântul un pic mai tare și boala ajunge la noi”

De
Mihai Toma,

Vineri, 28 februarie 2020, 06:55

Printre crestele munților se grăbește ceața, iar liniștea pădurilor scheletice e spartă doar de lătratul vreunui câine. O amiază obișnuită pentru orice așezare umană din nordul Gorjului, între coastele României, de la Prigoria la Bîlteni, de la Târgu Jiu la Slivilești.

Mă uit spre dealul Cârligeilor după care s-a descoperit primul caz de coronavirus din România. Sunt doar șase kilometri. E neschimbat. Ies, totuși, să mă interesez mai în amănunt.

Pe strada ”Mare a Unirii”, botezată așa de ”Centenar”, nu circulă nimeni. Tot uitându-mă degeaba prin curți după vecini, mă trezesc în miezul vâjâitului nebun de pe DN 67.

Aproape toți șoferii care ajung aici profită de lunga linie dreaptă de pe sinuosul drum care leagă Oltul de Jiu și lasă în urmă cu mare grabă cele două mii de suflete din Bumbești Pițic.

Măresc și eu pasul pe marginea asfaltului lucios, pe lângă case renovate și case ruinate, pe lângă magazinul Succes recent abandonat și pe lângă clădirea CAP-ului, părăsită de trei decenii, și intru în micuța Primărie.

Căutându-l pe primar, mă interceptează ”vicele”.

”Ce facem, doamnă, cu coronavirusul?”, o întreb. Nu prea știe ce să zică.

Gorjeanul infectat de coronavirus contrazice autoritățile: „Toată lumea spune numai prostii„

Recomandări

Gorjeanul infectat de coronavirus contrazice autoritățile: „Toată lumea spune numai prostii„

 

”Nu vedeți că oamenii nu spun, nu recunosc!”

”Nu vedeți că oamenii nu spun, nu recunosc!”, mai spune viceprimărița, adăugând cu aer protector: ”Eu cred că ar trebui să izolăm copiii! Să facem măcar asta”.

Ajung în stația de autobuz, unde s-a strâns deja o mână de oameni. ”Bețivii sunt imuni”, zice neînfricat un pensionar, ”așa am auzit eu doctor zicând, că virusul nu rezistă la alcool”.

Amicul său îl necăjește: ”E de ajuns doar să bată vântul un pic mai tare și trece coronavirusul dealul”.

Portocalele salvatoare

În microbuzul de Târgu Jiu, un elev cu coșuri pe față își face curaj, la telefon:

Am auzit că nu-i afectează prea rău pe ăștia de sub 60 de ani. Eu oricum mănânc și multe portocale.

Elev din Tg. Jiu:

Trecem pe lângă Coloana Infinitului, singură, neprivită de nimeni, nici măcar de polițista care o păzea de sub o salcie.

Două ambulanțe, una cu echipajul în costum de protecție complet și imaculat, își fac loc pe o străduță îngustă din oraș.

Ce a pățit o femeie după ce s-a vindecat de coronavirus. Primul caz din lume!

Recomandări

Ce a pățit o femeie după ce s-a vindecat de coronavirus. Primul caz din lume!

 

Intru într-o clinică micuță. Aici, unde am susținut testarea psihologică pentru școala de șoferi, văd și primele măști chirurgicale ale zilei. Medicul care mă evaluează îmi vorbește blând din spatele ei. Îl întreb dacă are ceva de adăugat pe marginea coronavirusului. ”Doamne ferește, nu!”, răspunde el râzând, însă ridica problema posibilității închiderii orașului în caz că vor fi depistate trei cazuri și nu mai râdem niciunul.

În supermarketurile gorjene toată marfa pare să fie la locul ei. Cititoarele codurilor tot cu un ”bip” își fac treaba, în același ritm monoton. Instructorul meu auto vrea să fac acum prima ședință de șofat.

Cârciuma goală. Nu e nici măcar Nelu, cu care ”dacă intri în politică, nu mai ieși!”

Parcurg la volan cei patruzeci de kilometri până la Bumbești Pițic. Cobor asudat de pe scaunul din stânga și intru imediat în cârciuma satului. Nu e nimeni, nici măcar omniprezentul Nelu, cu care – spune o vorbă a locului – ”dacă intri în politică, nu mai ieși”.

Copil de 5 ani, găsit lângă bunicul mort de coronavirus. Cutremurător ce le-a spus polițiștilor: „Bunicul mi-a zis să nu plec, că e...„

Recomandări

Copil de 5 ani, găsit lângă bunicul mort de coronavirus. Cutremurător ce le-a spus polițiștilor: „Bunicul mi-a zis să nu plec, că e…„

 

Peste scaunele și mesele goale jelește vocea Mariei Ciobanu. Ajung acasă pe jos, fără să mai întâlnesc pe cineva, și mă mai uit o dată spre dealul după care e coronavirusul.

Copitele calului se aud pe drumul pustiu

Pe drumul recent reabilitat spre Prigoria, care costat câteva zeci de milioane de lei, se transformă, pe zi ce trece, în zeci de milioane de bucăți minuscule și independente de asfalt, coboară o căruță. Nu o văd, dar aud clar copitele calului, zdrăngănitul atelajului și înjurăturile căruțașului.

Pe drumul spre Prigoria nu circulă nimeni

Citeşte şi:

Informații oficiale de la Guvern despre coronavirus în România: un caz de infectare, 99 de persoane în carantină și 7.174 în izolare

LIVE UPDATE | Primele declarații ale românului infectat cu coronavirus. Care este bilanțul persoanelor carantinate și în izolare

Autoritățile din Teleorman în alertă: Copil de 10 ani, suspect de coronavirus

Dan Puric: "Am făcut o conferință ca să ajut o fată care era oarbă. Am strâns 6.000 de euro, biserica vreo 4.000. Și i-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem» Reacția lui Becali

GSP.RO

Dan Puric: „Am făcut o conferință ca să ajut o fată care era oarbă. Am strâns 6.000 de euro, biserica vreo 4.000. Și i-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem» Reacția lui Becali


Horoscop 28 februarie 2020. Balanțele fac planuri amănunțite

HOROSCOP

Horoscop 28 februarie 2020. Balanțele fac planuri amănunțite

Urmărește cel mai nou VIDEO

Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro