Un bărbat de 49 de ani a murit de coronavirus după ce a fost la două spitale care nu l-au internat, dar nici nu l-au testat. ”Nu se afla în definiția de caz”

De
Raluca Diaconu,

Joi, 26 martie 2020, 23:35

Abia a treia oară, când i-a fost rău și a chemat ambulanța a fost testat pentru COVID-19 . Dar a fost lăsat acasă.

O pneumonie, două spitale, nici o internare

„20. Bărbat, 49 ani, din județul Timiș, neinternat. S-a prezentat în data 20.03.2020 la UPU a Spitalului Județean de Urgență Timișoara unde a fost diagnosticat cu Pneumonie acută (clinic și radiologic). I s-a recomandat consult de specialitate la spitalul de boliinfecțioase. Conform pacientului, acesta nu a călătorit în străinătate și nici nu a fost contact al unei persoane pozitive. În 21.03.2020 s-a prezentat și la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, neinternat diagnosticat cu Pneumonie acută. În 24.03.2020, stare deteriorată, solicită ambulanță, i se recoltează proba de exudat pentru COVID și este lăsat la domiciliu. Confirmat pe data de 26.03.2020, decedat în aceeași dată. Pacientul avea boli cronice preexistente (poliartrită reumatoidă și hipertensiune arterială)”, a anunțat, joi seară, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Directorul Spitalului Județean: ”a negat că era în izolare”

Directorul Spitalului Județean Timișoara, loc unde bolnavul confirmat abia în 26 martie cu Covid-19 a ajuns de două ori, spune că pacientul era în izolare la domiciliu, dar că el a negat acest lucru. A semnat chiar și o declarație pe proprie răspundere.

”Unii medici consultă din ușă, noi riscăm cu pacienții COVID-19”, spun asistenții. Acuzații chiar în spitalul lui Streinu-Cercel. Managerul: ”Istericale de moment”

Recomandări

”Unii medici consultă din ușă, noi riscăm cu pacienții COVID-19”, spun asistenții. Acuzații chiar în spitalul lui Streinu-Cercel. Managerul: ”Istericale de moment”

 

„Pacientul era în izolare la domiciliu, dar când a ajuns la noi a negat acest lucru, în scris. S-a prezentat în 21. martie, la ora 8, la UPU a Spitalului Județean Timișoara, cu mijloc propriu de transport. A negat izolarea, a negat că a călătorit, că ar fi avut contact cu persoane posibil infectate. A semnat formularele pe propria răspundere”, spune Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara. 

Nu avea criterii de internare

Directorul de la Județean confirmă cele spuse de GCS și spune că pacientul a fost diagnosticat și apoi trimis la un consult de specialitate și tratament la spitalul de boli infecțioase. A plecat cu mijlocul propriu de transport, doctorii de la „Victor Babeș” au confirmat diagnosticul și i-au prescris tratamentul. 

Pericolul speranțelor false de la Antena 3: nu există un vaccin românesc împotriva coronavirus, el nu se află pe lista celor 44 posibile vaccinuri de la ONU

Recomandări

Pericolul speranțelor false de la Antena 3: nu există un vaccin românesc împotriva coronavirus, el nu se află pe lista celor 44 posibile vaccinuri de la ONU

 

Așa cum a anunțat și GCS, bărbatul de 49 de ani a mers din nou la Spitalul Județean, în 24 martie. A ajuns cu Ambulanța la Urgențe, la 4 dimineața, acuzând dispnee, spune directorul. Adică dificultăți de respirație. I s-a dat tratament și s-a simțit mai bine, dar „nu avea criterii de internare”. 

„I s-a administrat tratament și i s-a crescut doza de antibiotic și la ora 6 a plecat ameliorat. Nu avea criterii de internare, conform medicilor UPU”, mai spune Pătrașcu. 

Testul de coronavirus, făcut după 4 zile de plimbat între spitale

În 25 martie a sunat iar la 112, iar abia atunci i s-au luat probe pentru coronavirus. Până atunci, spune directorul de la Spitalul Județean, „pacientul nu se încadra în definiția de caz”. 

„În 25 martie a sunat la 112, ambulanța a recoltat probe pentru Covid-19 și l-a lăsat la domiciliu. În 26 martie, testul a ieșit pozitiv. Când reprezentanții DSP au sunat să-l interneze, familia a comunicat decesul. Pacientul nu se încadra în definiția de caz la data când s-a prezentat la Județean, adică 21 martie (adică ne-a declarat că nu a venit din străinătate), deci nu aveam voie să-l testăm, conform regulamentului de la nivel central. S-ar fi încadrat dacă am fi știut că era în izolare la domiciliu, dar pacientul a negat în scris acest lucru”, a mai explicat Raul Pătrașcu. 

Harta cu spitalele afectate din România. Ministrul desemnat Nelu Tătaru le va cere medicilor infectați și fără simptome să trateze pacienții cu COVID-19

Recomandări

Harta cu spitalele afectate din România. Ministrul desemnat Nelu Tătaru le va cere medicilor infectați și fără simptome să trateze pacienții cu COVID-19

 

I-au venit doi copii din străinătate

Bărbatul de 49 de ani nu avea asigurare, spune un medic de familie din localitatea lui de domiciliu. Acesta a povestit, pentru TVR, ce s-a întâmplat în comuna aflată la 35 de kilometri de Timișoara.

„E puțin mai complicat, în sensul că persoana este neasigurată. S-a adresat unui medic de aici din comună care l-a văzut la cabinet, după ce a apelat la serviciile de specialitate. Eu vă spun din spusele pacientului. A fost la pneumologie, nu l-au primit, l-au trimis la UPU, a venit cu diagnostic de pneumonie și a venit la medicul din comună care a binevoit să-i facă tratament. I-a făcut doar o injecție, după care se simțea foarte rău și i s-a spus în continuare să cheme medicul de familie acasă, el neavând medic de familie practic”, a povestit medicul de familie din Liebling pentru TVR. 

Bărbatul a negat că a avut contact cu cineva, așa că doctorița din Liebling a întrebat-o pe soția acestuia câți copii i-au venit acasă din cei plecați în străinătate. 

„Eu am fost în serviciul de gardă, trebuia să vină seara să i se facă din nou o injecție, nu a venit. Dimineața a venit soția pe care am întrebat-o dacă a avut contact cu cineva și a negat. La care eu am întrebat direct câți copii i-au venit acasă din cei plecați. A ezitat, apoi mi-a spus că doi, dar că nu a avut contact cu ei. După care am îndrumat-o să sune din nou la ambulanță și să spună că a avut contact cu persoane venite din străinătate, ea a negat în continuare”, a mai spus doctorița din comuna Liebling. 

Potrivit acesteia, medicul de familie care i-a făcut injecția cazului „20” se află în izolare la domiciliu.

Fotografie principală: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Citeşte şi:

23 de oameni au murit din cauza coronavirusului în România. Cel mai tânăr avea 49 de ani

În Suedia, țară cu aproape 3.000 de cazuri de coronavirus și 71 de decese, stațiunile de schi și restaurantele sunt încă deschise, iar elevii merg la școală. De ce nu se impun măsuri stricte

Mircea Badea, oprit în trafic de filtrul de Poliție: „Discuția a fost superbă. Tremura tot, săracul”

GSP.RO

Mircea Badea, oprit în trafic de filtrul de Poliție: „Discuția a fost superbă. Tremura tot, săracul”


Horoscop 27 martie 2020. Vărsătorii au nevoie de pace

HOROSCOP

Horoscop 27 martie 2020. Vărsătorii au nevoie de pace

Urmărește cel mai nou VIDEO

Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro