”Unii medici consultă din ușă, noi riscăm cu pacienții COVID-19”, spun asistenții. Acuzații chiar în spitalul lui Streinu-Cercel. Managerul: ”Istericale de moment”

De
Alina Manolache,

Joi, 26 martie 2020, 22:05

  • Când citiți mărturia, luați în calcul că și la Matei Balș, ca și în alte spitale, există tabere și opinii diferite.
  • În același timp, de la mai multe spitale au apărut reclamații ale asistentelor sau ale medicilor rezidenți, care reclamă că apropierea de bolnavii COVID-19 le e dedicată, prioritar, lor. 

Cadre medicale de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, cel mai mare spital din România, care are internați acum doar pacienți infectați cu coronavirus, susțin că lucrează în condiții de risc maxim, fără a avea toate echipamentele necesare. 

”Avem o mască și un halat pe zi, combinezoanele lipsesc cu desăvârșire, iar capelinele tocmai s-au terminat”, spun sursele.

În plus, medicii se feresc să intre la pacienți, îi consultă prin telefon sau din ușă. Au făcut ture, ca să se protejeze, mai spun asistentele și infirmierele.

1.Echipamentul: ”Nouă ne-a fost prezentat protocolul într-un fel, dar realitatea este alta”

,,Nu avem combinezoane deloc. Nouă ne-a fost prezentat protocolul într-un fel, dar realitatea este alta. Purtăm obișnuitele halate chirurgicale, cele care sunt folosite și la operații. Avem un singur halat pe zi, pe care îl luăm pe noi de câte ori mergem la pacienți infectați.”

Situația este și mai gravă, spun unii angajați de la Matei Balș, în ceea ce privește măștile.

Pericolul speranțelor false de la Antena 3: nu există un vaccin românesc împotriva coronavirus, el nu se află pe lista celor 44 posibile vaccinuri de la ONU

Recomandări

Pericolul speranțelor false de la Antena 3: nu există un vaccin românesc împotriva coronavirus, el nu se află pe lista celor 44 posibile vaccinuri de la ONU

 

Avem măști FFP2, care sunt într-adevăr bune, problema este că avem o singură mască pe zi. Noi lucrăm în ture de 12 ore. Deci purtăm o mască la 12 ore, în loc de o mască la câteva ore. O dăm jos și o punem la loc când reintrăm la pacienți. E imposibil să ținem sub control infectarea în ritmul acesta.

Cadre medicale de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș

Ei susțin că există și elemente bune ale dotării.

„Deocamdată avem mănuși suficiente, dezinfectant și viziere. Dar și vizierele acestea sunt câteva pe secție și pe ele trebuie să le tot refolosim pe parcursul zilei. Le tot dezinfectăm.”, adaugă cadrele medicale.

O altă problemă ar fi protecția de pus pe cap.

Spun că au fost amenințate cu dosar penal

„Ni s-a spus că nu mai sunt capeline. Ce să facem, să refuzăm să mai intrăm la pacienți?!”

2.Discriminarea: ”Asistentele sunt trimise în față, unii medici consultă din ușă”

Cadrele medicale expuse riscului susțin că au fost amenințate cu dosar penal.

În timp ce unii asistenți și infirmieri reclamă că sunt în fața unui mare risc cu brațele aproape goale, medicii se feresc să intre la pacienți, susțin cei care au discutat cu Libertatea.

Harta cu spitalele afectate din România. Ministrul desemnat Nelu Tătaru le va cere medicilor infectați și fără simptome să trateze pacienții cu COVID-19

Recomandări

Harta cu spitalele afectate din România. Ministrul desemnat Nelu Tătaru le va cere medicilor infectați și fără simptome să trateze pacienții cu COVID-19

 

,,Sunt medici care consultă din ușă, au făcut ture, să intre unul pe zi. Unii au luat numerele de telefon ale pacienților și consultă prin telefon. Pe noi ne bagă la înaintare.”

Există însă și medici foarte curajoși și responsabili

O altă asistentă din Balș:

„ Ne-au amenințat că, dacă ne dăm demisia, ne fac dosar penal. Așa ne-au transmis șefii că ar fi zis domnul profesor Adrian Streinu-Cerce, anagerul Institutului Matei Balș. Cu toate că suntem atât de expuși, nici teste nu am făcut.”, au conchis sursele care au discutat cu Libertatea.

Acestea au mai precizat însă că nu pot prezenta o situație generală a spitalului, ci doar situația câtorva secții și să nu știu cum este la Terapie Intensivă.

Streinu-Cercel: ”Istericale de moment”

Managerul de la Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, a declarat pentru Libertatea că este un fake news: 

„ – Au de toate, și măști FFP2, și FFP3, și combinezoane. Au cu cutiile la dispoziție!

– Dar cum vă explicați reclamațiile, ar putea să fie vreo răzbunare?
– Nu știu, istericale de moment.” 

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citeşte şi:

Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara nu mai primește pacienți din alte județe. Se aplică planul alb: ce înseamnă asta și ce urmează

Noi testări coronavirus din Europa arată că jumătate din cazuri sunt asimptomatice, oamenii nici măcar nu știu că îl au

Mircea Badea, oprit în trafic de filtrul de Poliție: „Discuția a fost superbă. Tremura tot, săracul”

GSP.RO

Mircea Badea, oprit în trafic de filtrul de Poliție: „Discuția a fost superbă. Tremura tot, săracul”


Horoscop 27 martie 2020. Vărsătorii au nevoie de pace

HOROSCOP

Horoscop 27 martie 2020. Vărsătorii au nevoie de pace

Urmărește cel mai nou VIDEO

Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro