Următorul pas în lupta cu noul coronavirus. Testul care ar putea arăta cine a avut COVID-19, deși nu a prezentat simptome

De
Mihai Andrei,

Marți, 31 martie 2020, 20:10

În lupta împotriva pandemiei, informația este un aliat important. În primă fază, este crucială testarea celor care manifestă simptome severe, precum și a celor care ocupă poziții-cheie (în special oamenii din sistemul medical).

Apoi, pe măsură ce (să sperăm) vom avea la dispoziție din ce în ce mai multe teste, vor putea fi testați din ce în ce mai mulți oameni. 

Testele de anticorpi ar arăta nu doar cine are COVID-19 la momentul diagnosticului, dar și cine a fost infectat în trecut.

Testele actuale arată cine are boala la momentul curent. Dar având în vedere numărul mare de cazuri asimptomatice (până la 50%, conform unor studii), e foarte probabil ca un număr mare de oameni să fi avut boala (și să o fi transmis mai departe) fără ca măcar să știe acest lucru.

Aici ar veni în ajutor testele de anticorpi: ar putea arăta cine a avut boala, a dezvoltat anticorpi, și eventual, se poate reîntoarce în societate fără riscul infectării.

Unul dintre motivele pentru care SARS-CoV-2 e așa de periculos pentru oameni este că nu avem deloc anticorpi împotriva lui.

În momentul în care e atacat de un virus, corpul uman începe să producă anticorpi împotriva infecției. Odată ce infecția este înlăturată, anticorpii rămân în corp — fie permanent (cum este cazul pojarului, spre exemplu), fie pentru o perioadă limitată.

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP

Recomandări

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP

 

În cazul COVID-19, nu este clar cât timp ar dura această imunizare. Nu este în totalitate clar nici dacă această imunizare are loc sau dacă este absolută. 

Studiile preliminare par să susțină că imunizarea se manifestă într-adevăr, dar există și unele rapoarte de reinfecții. Cu toate acestea însă, majoritatea epidemiologilor sunt de părere că, cel puțin pe termen scurt, majoritatea oamenilor dezvoltă o imunitate. 

Rata de mutație relativ mică a virusului pare să sugereze că imunizarea ar dura pe termen lung, dar acest lucru nu este cert încă.

Primele teste cu anticorpi au fost demonstrate în februarie, în Asia. Guvernul Marii Britanii a comandat deja 3,5 milioane de astfel de teste

Testele pentru anticorpi pentru coronavirusuri (în general, nu pentru SARS-CoV-2) sunt cercetate de decenii întregi. În cazul noului virus, primul test a fost prezentat la începutul lui februarie, de cercetătorii chinezi. Tot în februarie, o altă echipă din Singapore a publicat un studiu similar.

Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”

Recomandări

Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”

 

La ora actuală, mai multe centre de cercetare (precum și companii private) sunt aproape de a începe producerea de astfel de teste. Conform unui purtător de cuvânt, guvernul britanic a comandat deja 3,5 milioane de teste care vor fi disponibile populației prin platforme de vânzare online.

Nu e clar în cât timp vom avea la dispoziție acest tip de teste, dar pe termen lung, testarea de anticorpi va fi foarte importantă.

Pe termen scurt, e vital să testăm și să diagnosticăm cât mai multe cazuri. Pe măsură ce săptămânile trec, testele serologice pentru anticorpi vor marca a doua șarjă de testare. 

Realizarea științifică a acestor teste pare foarte aproape. Rămâne însă provocarea logistică de a produce, distribui și efectua aceste teste cât mai rapid cu putință.

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

Recomandări

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

 


LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.  

Citeşte şi:

Un medicament rebranduit ca “tratament anti-COVID19” dispare din farmaciile noastre și mii de pacienţi cu boli reumatologice suferă

Cum se pregăteşte România în scenariul 4 de coronavirus. Zeci de spitale din ţară, desemnate să trateze pacienții cu COVID-19

Leonard Doroftei, prins de coronavirus în Canada: „E bine, dar românii au farmecul lor” » Cum își câștigă existența

GSP.RO

Leonard Doroftei, prins de coronavirus în Canada: „E bine, dar românii au farmecul lor” » Cum își câștigă existența


Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate

HOROSCOP

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate

Urmărește cel mai nou VIDEO

Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro