Viceprimarul Horia Tomescu acuză Administrația Spitalelor din București că a cumpărat degeaba aparate de testare PCR. „Stau pur şi simplu în depozitele spitalelor”

Horia Tomescu a declarat, joi, într-o intervenție video de la ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB) că șefii ASSMB, instituția care gestionează 19 spitale din Capitală, au cheltuit zeci de milioane de lei pentru achiziții fără licitație și pentru creșterea organigramei cu 360 de persoane în ultimii trei ani.

ASSMB a achiziţionat prin această procedură şi aparatură de tip real time PCR, atât de necesară diagnosticării precoce a infecţiei cu noul coronavirus. Aceste aparate nu sunt puse în funcţiune nici în ziua de azi şi stau pur şi simplu în depozitele spitalelor.

Horia Tomescu, viceprimar al Capitalei:

Tomescu a precizat pentru G4Media că există cel puțin două astfel de cazuri, la Spitalul Colțea și Spitalul Colentina.

Directorul ASSMB, în concediu

Vasile Apostol, directorul ASSMB. Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Vasile Apostol, directorul ASSMB | Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

ASSMB este condusă de directorul general Vasile Apostol, numit în funcție în mandatul Gabrielei Firea. 

Contactat de G4Media, Vasile Apostol a refuzat să răspundă acuzațiilor și a declarat că este în concediu timp de două zile pentru a redacta un raport oficial în legătură cu criticile viceprimarului.

Viceprimarul Tomescu a mai declarat în ședința Consiliului General că în 2020 a avut loc la ASSMB o „explozie de achiziţii prin negociere, fără publicare”.

El a arătat că achizițiile fără licitație au totalizat 26 de milioane de lei şi au cuprins cumpărări de calculatoare, servicii de mentenanţă IT și servicii de curăţenie.

Contracte în serie pentru reparații

El a criticat și modul în care au fost realizate contractele pentru reparațiile din spitale. 

„Cum a reabilitat actualul management al ASSMB spitalele Capitalei? Dublând contractele cadru pentru reparaţii, umflând sumele angajate de la buget, prin contracte adiţionale sau atribuind direct contracte de execuţie pentru sume formidabile”, a acuzat vicepremiarul.

El a dat exemplu trei contracte încheiate în acest sens din ultimii ani:

  • „În 2017, ASSMB a semnat un acord cadru pentru reaparaţii şi reabilitări ale clădirilor aflate în administrarea sa cu asocierea Palex Construcţii Rom Service Construct, după o procedură cu licitaţie deschisă, un acord de reparaţii pentru patru ani, cu o valoare maximă de 76 de milioane de lei fără TVA. 
  • În 2018 ASSMB decide să încheie un al doilea acord cadru cu Compania Municipală Consolidări (…) tot pentru reparaţii şi reabilitări, de data asta numai pentru Spitalul Colentina, cuprins şi în primul acord. Acest contract se încredinţează pentru doi ani, la o valoare de 57 de milioane de lei, adică 73% din suma pe care numai cu un an în urmă administraţia o contractase pentru reparaţii la toate cele 19 spitale.”
  • Ulterior, în septembrie 2020 ASSMB a încheiat un alt contract, prin negociere fără publicare, cu firma Eco Green Light SRL, societatea care avea un singur angajat. Acest contract prevedea reparaţii la un singur pavilion al Spitalului Colentina pentru suma de 8 milioane de lei, a mai arătat Tomescu, potrivit Agerpres.

Citeşte şi:

Ce a găsit controlul la Witting, spital condus de un fost vameș, după articolele Libertatea

Bolnavii de cancer, hrăniți de 8 lei pe zi, la Spitalul Județean din Baia Mare. Conducerea, anchetată după înjumătățirea banilor pentru mâncare

DNA cere majorarea pedepsei lui Sorin Oprescu, condamnat în primă instanță la 5 ani și 4 luni de închisoare. „Procurorii mă tot întrebau de Băsescu”, spune fostul primar

Îl recunoști? În copilărie a muncit să nu rămână pe stradă, azi e celebru în România

PARTENERI – GSP.RO

Îl recunoști? În copilărie a muncit să nu rămână pe stradă, azi e celebru în România


Dana Budeanu spune adevărul despre protestatari. De ce ar fi ieșit, de fapt: ”Foamea e mai...”

Playtech.ro

Dana Budeanu spune adevărul despre protestatari. De ce ar fi ieșit, de fapt: ”Foamea e mai…”


Un poliţist rupe tăcerea în cazul torturilor de la Secţia 16. Cum ar fi fost protejaţi interlopii de colegii lui: ''Şefii le cereau să evite piaţa Reşiţa''

Observatornews.ro

Un poliţist rupe tăcerea în cazul torturilor de la Secţia 16. Cum ar fi fost protejaţi interlopii de colegii lui: ”Şefii le cereau să evite piaţa Reşiţa”


Horoscop 1 aprilie 2021. Leii este important să își păstreze entuziasmul și să își dorească să rămână optimiști

HOROSCOP

Horoscop 1 aprilie 2021. Leii este important să își păstreze entuziasmul și să își dorească să rămână optimiști


Cât durează imunitatea la COVID după vaccinarea. Anunțul făcut de Pfizer

Știrileprotv.ro

Cât durează imunitatea la COVID după vaccinarea. Anunțul făcut de Pfizer


Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: "M-am simţit umilită". El e idolul naţiunii

Telekomsport

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: „M-am simţit umilită”. El e idolul naţiunii


(Publicitate) Diagnosticarea și tratamentul cancerului colorectal – o urgență în epoca COVID-19

PUBLICITATE

(Publicitate) Diagnosticarea și tratamentul cancerului colorectal – o urgență în epoca COVID-19

Urmărește cel mai nou VIDEO

RECOMANDĂRI

Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro