VIDEO VIRAL despre COVID-19 | Cum te infectezi, cum se răspândeşte virusul, ce complicaţii pot apărea

De
Ionuț Iordache,
Aurelian Botezatu,

Vineri, 27 martie 2020, 06:55

Filmuleţul începe cu imagini surprinse cu o cameră cu infraroşu în care se vede cât de uşor te poţi infecta cu noul coronavirus.

De la un simplu strănut, particulele microscopice de virus ajung şi se fixează peste tot, pe pahare, farfurii, mâini şi apoi în nas şi în tractul respirator. Virusul se răspândește în organism până ajunge în plămâni.

Asta se întâmplă cel mai adesea în a noua sau a zecea zi de la infectare. Inflamația plămânului duce la dificultăți de respirație, apare lipsa oxigenului. Asta-i complicația care se tratează numai în spital, în secția de terapie intensivă.

Medic intervievat de către cei de la NDR:

La complicații  se ajunge atunci când virusul se poziționează în spațiul dintre alveolele pulmonare și membrană, iar distanța dintre alveole și fluxul sanguin se mărește, ceea ce îngreunează primirea oxigenului.

În unele cazuri, situația se poate agrava şi mai mult. Sistemul imunitar poate scăpa de sub control şi produce anticorpi atât de mulți încât organismul are de suferit.

Această reacție exagerată afectează vasele de sânge. Tot mai mult lichid ajunge în țesuturi, împiedică circulația, iar corpul nu mai primește suficient sânge.

Cam 80 la sută dintre cei infectați rămân, mai mult sau mai puțin, cu simptome ușoare. Acestea dispar după doar câteva zile. Şi foarte puţini ajung la terapie intensivă.

Cu cât episoadele de febră se înmulțesc, peste 38 de grade, cu cât cel simptomatic se simte tot mai gripat și tușește, cu atât e mai probabil ca acea persoană să fie infectată.

Medic german, în filmuleţul realizat de NDR:

Cum ne ferim de Covid-19

Citeste continuarea articolului pe libertatea.ro