Analist: Promovarea în liga emergentă secundară este cel mai important eveniment de la redeschidrea bursei din România

Începând de luni 21 septembrie piaţa de capital din România a fost inclusă în categoria pieţelor emergente secundare, conform deciziei adoptate de FTSE Russell în septembrie 2019.

Rădulescu spune că în ceea ce priveşte perspectiva macro-financiară, includerea în liga emergentă a pieţelor de capital are loc într-un moment în care economia mondială şi economia Zonei Euro au intrat în ciclul economic post-pandemie, iar România se află la începutul unui deceniu în care poate concretiza oportunităţi fără precedent.

În acest context, promovarea pieţei interne de capital poate reprezenta o placă turnantă pentru accelerarea reformelor structurale şi transformărilor din economia internă, importante pentru aderarea României la grupul ţărilor dezvoltate (OCDE – Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), dar şi la Zona Euro (nucleul dur al Uniunii Europene).

Nu în ultimul rând, evenimentul poate fi privit ca o oportunitate pentru ca piaţa de capital din România să se transforme într-un centru financiar regional, atât în Europa de Sud-Est (unde România se numără pe primul loc din perspectiva dimensiunii PIB-ului), dar şi la nivel euro-asiatic, având în vedere amplele transformări geo-politice şi geo-economice care se prefigurează pentru acest deceniu.

Pentru ca aspectele de mai sus să se concretizeze trebuie însă accelerate măsurile pentru dezvoltarea pieţei de capital şi economiei reale, date fiind decalajele care despart România de Zona Euro şi de ţările din Europa Centrală şi de Est (Polonia).

O serie de indicatori confirmă potenţialul ridicat de dezvoltare pentru piaţa…
Citeste continuarea articolului pe mediafax.ro