Ce spune Augustin Zegrean despre posibilitatea amânării alegerilor parlamentare. „Patru ani sunt patru ani”

Întrebat, vineri, la Digi 24, cum comentează posibilitatea amânării alegerilor, fostul preşedinte CCR a spus că mandatul parlamentarilor poate fi prelungit pentru situaţii prevăzute în Constituţie.

„În niciun caz prin lege (se amână alegerile – n.r.). Alegerile pentru Parlament pot fi amânate numai pentru situaţiile prevăzute în Constituţie şi atunci se amână de drept. Nu se amână alegerile, se prelungeşte mandatul. Constituţia spune aşa: mandatul Parlamentului este de 4 ani. Patru ani sunt patru ani, nu altceva. Nicio zi în plus. În situaţii de război, de stare de asediu, stare de urgenţă şi încă o situaţie care are legătură cu războiul, mandatul Parlamentului se prelungeşte de drept, nu prin proiect de lege făcut de cineva. Ce se poate întâmpla, însă? Se pot amâna alegerile, nu mandatul Parlamentului. La împlinirea termenului de 4 ani pentru care Parlamentul a fost ales, în termen de 3 luni din ziua aceea trebuie să fie făcute alegeri pentru noul parlament”, a spus Zegrean.

Acesta a precizat că în perioada în care nu se fac alegeri imediat, Constituţia rezolvă problema.

„Parlamentul rămâne în funcţie până la intrarea în atribuţii a noului Parlament, dar în această perioadă nu poate modifica Constituţia, nu pot abroga sau adopta legi organice şi practic nu prea au nimic de făcut. Dar Parlamentul trebuie să existe”, a mai spus Zegrean.

Un proiect depus la Senat de un senator independent prevede amânarea alegerilor pentru data de 14 martie.

Despre…
Citeste continuarea articolului pe mediafax.ro